NΕΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΧΑΠ


Απλοποιείται η θεραπεία των ατόμων που πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), καθώς πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι με τη χορήγηση συγκεκριμένης θεραπείας μία φορά την ημέρα, οι ασθενείς εμφανίζουν καλή ρύθμιση και βελτίωση της δύσπνοιας και θεμελιώνουν περαιτέρω το QVA149,διπλό βρογχοδιασταλτικό.

Πρόκειται για κλινικές μελέτες φάσης 3 με την κωδική ονομασία"SHINE", "ILLUMINATE", "ENLIGHTEN", "GLOW1" και "GLOW2", οι οποίες παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας (ERS – European Respiratory Society) που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 1-5 Σεπτεμβρίου στη Βιέννη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μία σειρά νέων θεραπειών:

- βρωμίδιο του γλυκοπυρρονίου,

- QVA149 (συνδυασμός σταθερής δόσης μηλεϊνικής ινδακατερόλης/βρομιδίου του γλυκοπυρρονίου)

- μηλεϊνική ινδακατερόλη

επιβεβαιώνουν τη σημαντική βελτίωση της εικόνας των πασχόντων, υπερέχοντας σε σύγκριση με τις υπάρχουσες θεραπείες.

Συγκεκριμένα, η χορήγηση 50 mcg γλυκοπυρρονίου μία φορά την ημέρα, παρέχει ταχεία και σταθερή βρογχοδιαστολή, καθώς και μείωση των παροξύνσεων και των συμπτωμάτωνσυγκριτικά με το εικονικό φάρμακο. Τα αποτελέσματα της εν λόγω αγωγής είναι παρόμοια έως καλύτερα, σε σύγκριση με τα επίπεδα της υπάρχουσας.

Το "QVA149" - ένας υπό έρευνα εισπνεόμενος άπαξ ημερησίως χορηγούμενος συνδυασμός μηλεϊνικής ινδακατερόλης και βρωμιδίου του γλυκοπυρρονίου σταθερής δόσης - έδειξε ανώτερη βρογχοδιαστολή βελτιώνοντας σημαντικά την πνευμονική λειτουργία συγκριτικά με υπάρχουσες θεραπείες για τη ΧΑΠ.


Η μηλεϊνική ινδακατερόλη είναι ανώτερο του ανοιχτού τιοτροπίου στη βελτίωση των σοβαρών συμπτωμάτων δύσπνοιας.

Οι ειδικοί εξέφρασαν την εκτίμηση ότι οι ασθενείς ωφελούνται σημαντικά, καθώς - εκτός των άλλων - οι συγκεκριμένες θεραπείες μπορούν να χορηγηθούν με τη συσκευή"breezhaler", η οποία επιτρέπει στους ασθενείς να ακούν, να αισθάνονται και να βλέπουν ότι έχουν πάρει σωστά το φάρμακο.


    Στην κορυφή