ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΣΧΕΣΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΚΟΗΣ


Ο διαβήτης έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης νεφρικών και καρδιαγγειακών προβλημάτων, νευρικής βλάβης και απώλειας της όρασης, σήμερα μελέτη ιαπώνων επιστημόνων έρχεται να διαπιστώσει ότι οι πάσχοντες από διαβήτη ενδέχεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα και με την ακοή τους.

Εξετάζοντας παλαιότερες έρευνες που είχαν δημοσιευθεί στην Επιθεώρηση Κλινικής Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού οι επιστήμονες διαπίστωσαν χωρίς όμως να μπορούν να εξηγήσουν το γιατί ότι οι νεαρότεροι σε ηλικία διαβητικοί κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο από απώλεια ακοής σε σχέση με τους μεγαλύτερους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες εντοπίζουν κάποια σχέση μεταξύ διαβήτη και απώλειας ακοής. Το 2008 αμερικανοί ερευνητές είχαν καταγράψει τον συσχετισμό σε ένα δείγμα 11.000 ατόμων. Τότε είχε παρατηρηθεί ότι οι πάσχοντες από διαβήτη είχαν διπλάσιες πιθανότητες να απωλέσουν την ακοή τους συγκριτικά με τους υγιείς.

Ο επικεφαλής της νέας έρευνας δρ Τσίκα Χορικάβα και οι συνεργάτες του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Νιιγκάτα της Ιαπωνίας εκτιμά ότι τα αυξημένα επίπεδα του σακχάρου λόγω διαβήτη μπορεί να συμβάλλουν στην καταστροφή των αμοφόρων αγγείων των αυτιών οδηγώντας στην κώφωση.

Ειδικοί προειδοποιούν βεβαίως ότι αυτού του είδους οι μελέτες δεν αποδεικνύουν πως ο διαβήτης συνδέεται άμεσα και πάντα με την πιθανότητα απώλειας ακοής. Μάλιστα επισημαίνουν ότι απαιτούνται μελλοντικές έρευνες που θα λαμβάνουν υπόψη τους περισσότερους παράγοντες, όπως η ηλικία και η ηχορύπανση, για να μπορεί να αποσαφηνιστεί η σχέση ανάμεσα στον διαβήτη και στην απώλεια ακοής.

Πηγή ΣΚΑΪ.gr


    Στην κορυφή