ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗΣ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
17/03/2012

Κατά την τελευταία ημέρα των εργασιών του 8ο Συνεδρίου Αθηροσκλήρωσης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη θεραπευτική αντιμετώπιση της αθηροσκλήρωσης και των επιπλοκών της από το καρδιαγγειακό σύστημα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του συνεδρίου, σημαντική μελέτη στα πλαίσια της πρόληψης σε άτομα με επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου, είναι η μελέτη Jupiter, όπου χορηγήθηκε ροζουβαστατίνη, που θεωρείται η ισχυρότερη στατίνη και πολύ ασφαλής.

Η μελέτη Jupiter, πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της πρωτογενούς πρόληψης, δηλαδή σε άτομα χωρίς στεφανιαία νόσο ή σακχαρώδη διαβήτη, και συμπεριέλαβε περίπου 18.000 άτομα με μέσο επίπεδο LDL –κακής χοληστερόλης και υψηλή τιμή hs CRP > 2mg/l που σημαίνει άτομα με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο και που είναι γνωστός φλεγμονώδης παράγοντας ο οποίος συμμετέχει στη διαδικασία της αθηροσκλήρωσης των αγγείων.

Η λήψη ροζουβαστατίνης μείωσε στατιστικά τα επίπεδα των λιπιδίων ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε και κλινικό όφελος με μείωση της επίπτωσης του θανατηφόρου και μη οξέως εμφράγματος του μυοκαρδίου, του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και της ολικής θνησιμότητας. Επιπλέον η ροζουβαστατίνη πήρε ένδειξη χορήγησης και στην εφηβική ηλικία καθώς πρόκειται για μια ουσία υδρόφιλη, που δεν επηρεάζει τη λειτουργία του ήπατος.

Στην πρωτοποριακή αυτή μελέτη δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Επισημαίνεται πως στις Κατευθυντήριες Οδηγίες που ανακοίνωσαν από κοινού η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική και Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης, τονίζεται η συμβολή των υπολιπιδαιμικών φαρμάκων, κύρια των στατινών, που θεωρούνται αποτελεσματικά φάρμακα, με καλή συμμόρφωση και ανεκτικότητα.

Φαρμακευτική αντιμετώπιση ασθενών με stents

Στο συνέδριο της Αθηροσκλήρωσης παρουσιάστηκαν επίσης τα νέα δεδομένα σχετικά με το νέο αντιαιμοπεταλιακό φάρμακο (ticagrelor), το οποίο μειώνει κατά 20% επιπλέον την καρδιαγγειακή θνησιμότητα σε ασθενείς με ΟΞΥ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ.

Η νέα αυτή ουσία το ticagrelor προστέθηκε στη φαρέτρα των αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων και χρησιμοποιείται στην πρόληψη των οξέων στεφανιαίων επεισοδίων σε άτομα που έχουν κάνει τοποθέτηση ενδοστεφανιαίων προθέσεων (stents) ή έχουν αντιμετωπιστεί φαρμακευτικά. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το ticagrelor είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη των υποτροπών των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων, ενώ παράλληλα φάνηκε ότι βελτιώνει την πρόγνωση και μειώνει τη θνητότητα σε άτομα που έχουν κάνει αγγειοπλαστική. Το ticagrelor λαμβάνεται 1 φορά ημερησίως σε συνδυασμό με ασπιρίνη και δεν απαιτείται προσαρμογή της δόσης σε άτομα με νεφρική και ήπια ηπατική δυσλειτουργία. Το νέο αυτό φάρμακο πιθανόν να αποτελέσει σταθμό στην προστασία των ασθενών με stents.


    Στην κορυφή