NDM-1 O νέος εχθρός


Ενα σούπερ - μικρόβιο, ανθεκτικό σε σχεδόν όλα τα είδη αντιβιοτικών, απειλεί την παγκόσμια υγεία, προειδοποιούν ερευνητές σε μελέτη τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Lancet Infectious Diseases. Το μικρόβιο εντοπίστηκε σε ασθενείς στη Βρετανία, οι οποίοι είχαν κάνει επεμβάσεις σε Ινδία και Πακιστάν, αναφέρθηκαν όμως κρούσματα και σε Αυστραλία, Καναδά, ΗΠΑ, Ολλανδία και Σουηδία.
Σε σοβαρότατο πρόβλημα δημόσιας υγείας θα εξελιχθεί ο πιθανός πολλαπλασιασμός μεταλλαγμένων βακτηριδίων που παράγουν το ένζυμο NDM-1 (New Delhi metallo-beta-lactamase), το οποίο εντοπίζεται σε διαφορετικά στελέχη βακτηριδίων όπως το Ε coli. Το NDM-1 καθιστά τα βακτηρίδια εξαιρετικά ανθεκτικά σε σχεδόν όλα τα αντιβιοτικά και ο φόβος είναι ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα πρόληψης και έγκαιρου εντοπισμού του σε νοσοκομεία και ασθενείς και δεδομένου ότι -σύμφωνα με τους ειδικούς- για την επόμενη δεκαετία δεν προβλέπεται να διατεθούν στην αγορά νέα αντιβιοτικά, θα αρχίσει να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο σε όλον τον κόσμο. Αυτό συνέβη ήδη στη Βρετανία, όπου έχουν εντοπιστεί 50 κρούσματα και όπου εκδόθηκε ήδη σχετική προειδοποίηση για επαγρύπνηση από το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με το BBC.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αρκούν απλά μέτρα υγιεινής, όπως η αποστείρωση του εξοπλισμού των νοσοκομείων και το καλό πλύσιμο με αντιβακτηριδιακό προϊόν για να σταματήσει η μετάδοση. Ομως, είναι «καθαρή και τρομακτική» η πιθανότητα να προκαλέσει το υπερ-μικρόβιο παγκόσμια επιδημία, γράφουν οι ερευνητές στο Lancet. Στη μελέτη τους σημειώνουν επίσης ότι «η Ινδία είναι η χώρα όπου καταφεύγουν πολλοί Ευρωπαίοι και Αμερικανοί για αισθητικές επεμβάσεις και έτσι είναι πιθανόν το NDM-1 να μεταδοθεί σε παγκόσμια κλίμακα». Το NDM-1 καθιστά τα βακτηρίδια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. «Μόνο δύο μπορούν να το αντιμετωπίσουν, το ένα μάλιστα όχι ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Επιπλέον, δεν θα υπάρξουν νέοι τύποι αντιβιοτικών διαθέσιμοι για τα επόμενα δέκα χρόνια. Αν επιτρέψουμε σε αυτές τις μολύνσεις να εξαπλωθούν χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, σίγουρα θα υπάρξουν θάνατοι», είπε ο γιατρός Τίμοθι Ουόλς στο BBC. Ο Ουόλς είχε εντοπίσει σε Σουηδό ασθενή το πρώτο κρούσμα εντεροβακτηριδίου με το ένζυμο NDM-1, το 2009.

Ειδικά στο θέμα των αντιβιοτικών είναι πιο ανησυχητικό το γεγονός ότι τα βακτηρίδια που παράγουν NDM-1 είναι ανθεκτικά ακόμα και στην ομάδα αντιβιοτικών που ονομάζονται carbapenems, τα οποία χορηγούνται σε ύστατη ανάγκη. Η μετάδοση του μικροβίου διευκολύνεται δυστυχώς από τον ιατρικό τουρισμό. Η κίνηση ασθενών προς την Ινδία υπολογίζεται ότι μπορεί να αυξηθεί κατά 30% τα επόμενα 5 χρόνια.

Πηγή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ



    Στην κορυφή