Μπάνιο σε τοξικό κοκτέιλ οι βουτιές σε πισίνα


Οι βουτιές στην πισίνα μπορεί να ισοδυναμούν με... τσαλαβούτημα στον καρκίνο! Νέα έρευνα δείχνει ότι τα απολυμαντικά που χρησιμοποιούνται για το νερό της πισίνας αντιδρούν με τα αντηλιακά, τον ιδρώτα και το δέρμα δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό κοκτέιλ χημικών.

Οι αλλοιώσεις που προκαλεί αυτή η τοξικότητα στα γονίδια συμβάλλουν σε γενετικές ανωμαλίες, επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης και προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα, ακόμα και καρκίνο, όταν η έκθεση στις τοξικές ουσίες είναι μακροχρόνια.
Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις συνέκρινε δείγματα νερού της βρύσης και νερού πισίνας και διαπίστωσε, χρησιμοποιώντας εξελιγμένη τεχνολογία ανάλυσης DNA, ότι το νερό της πισίνας προκαλούσε περισσότερες κυτταρικές βλάβες στον άνθρωπο.

«Ολες οι πηγές νερού διαθέτουν οργανική ύλη που προκύπτει από φύλλα που σαπίζουν, από μικρόβια κτλ. Εκτός από την οργανική ύλη και τα απολυμαντικά, το νερό της πισίνας περιέχει ιδρώτα, τρίχες, δέρμα, ούρα και προϊόντα της κοσμετολογίας, όπως τα αντηλιακά. Η έρευνα συνέκρινε διαφορετικές μεθόδους απολύμανσης και περιβαλλοντικές συνθήκες και το αποτέλεσμα ήταν ότι όλα τα δείγματα νερού πισίνας προκαλούσαν μεγαλύτερη αλλοίωση DNA απ’ ό,τι το νερό της βρύσης» εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Γενετικής Michael Plewa.

Οι ειδικοί καταλήγουν ότι η καλύτερη μέθοδος για την απολύμανση του νερού της πισίνας είναι ο συνδυασμός της μεθόδου UV με χλώριο. Οσο για τους κολυμβητές, αυτοί μπορούν να μειώνουν την επίδραση της τοξικότητας στην επιδερμίδα τους κάνοντας ντους προτού μπουν στην πισίνα.

Πηγή ΕSSPRESO



    Στην κορυφή