Μετά την εμμηνόπαυση χάνεται η σεξουαλική επιθυμία της γυναίκας; Μπορεί να παρουσιαστεί δυσκολία στον οργασμό της;


Η εμμηνόπαυση έχει κατηγορηθεί πολλές φορές ότι προκαλεί μείωση ή ακόμα και απουσία σεξουαλικής επιθυμίας. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει. Η αλήθεια είναι ότι στην μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών (πάνω από το 70%), η σεξουαλική επιθυμία μένει ανεπηρέαστη μετά την εμμηνόπαυση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός, ότι οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση παρουσιάζουν αύξηση των αυνανιστικών τους συμπεριφορών.

Σε αυτό βέβαια το στάδιο εμπλέκονται κοινωνικοί παράγοντες, που με την επίδρασή τους μπορεί να αλλοιώσουν τη βιολογική πραγματικότητα. Όταν για παράδειγμα, η κοινωνία εκφράζει αρνητική στάση απέναντι στην σεξουαλική έκφραση των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση, είναι φυσικό επακόλουθο αυτό να καθρεφτίζεται και στην έκφραση της σεξουαλικότητάς τους.

Η δυνατότητα της γυναίκας να κορυφώνει κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής διατηρείται μέχρι τα βαθιά της γεράματα. Αυτό που είναι πιθανό να αλλάξει είναι ο τρόπος που βιώνει τον οργασμό. Ειδικότερα, η διάρκεια και η ένταση του οργασμού συνήθως μειώνονται μετά την εμμηνόπαυση, αφού παρουσιάζεται μείωση των συσπάσεων της μήτρας. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η γυναίκα σταματάει να απολαμβάνει τις οργασμικές της κορυφώσεις. Πολύ συχνά συμβαίνει το αντίθετο, αφού νιώθει πιο ελεύθερη σε αυτό το στάδιο της ζωής της να εκφράσει τη σεξουαλικότητά της.

Άλλωστε ο οργασμός είναι μια λειτουργία που απαιτεί την αρμονική συνεργασία τόσο του σώματος όσο και της ψυχής. Η ψυχική και συναισθηματική επένδυση της γυναίκας στον άντρα-σύζυγο και πατέρα των παιδιών της είναι καθοριστικός παράγοντας που συμβάλλει στην καλύτερη σεξουαλική της λειτουργία αλλά και στην καλύτερη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού.


Από το βιβλίο 100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ… ΚΑΙ 10 ΓΙΑ ΜΑΣ
Υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής υγείας




    Στην κορυφή