Μαραθώνιος και Καρδιά: Ο Μαραθώνιος δεν είναι για όλους


Πριν λίγες μέρες έγινε στην Αθήνα ο 28ος κλασικός Μαραθώνιος. Στον Μαραθώνιο έλαβαν μέρος 22.000 και πλέον δρομείς, οι οποίοι έδωσαν δυναμικό «παρών» στις διαδρομές των 5 χιλιομέτρων, των 10 χιλιομέτρων και βέβαια στον κλασικό Μαραθώνιο. Επιπλέον, σε λίγο καιρό πρόκειται να διεξαχθεί ο Μαραθώνιος της Νέας Υόρκης, όπου αναμένονται 40.000 συμμετοχές. Είναι γνωστό από πολλά χρόνια, ότι η συστηματική άθληση κάνει καλό στην καρδιά και μάλιστα συνιστάται επισταμένως για την διατήρηση της καλής υγείας. Όμως, ο Μαραθώνιος είναι μια δύσκολη άσκηση και συχνά γίνεται συζήτηση για το αν έχει ευνοϊκή ή βλαπτική επίδραση στην καρδιά.

Μόλις πρόσφατα μια μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στο Μόντρεαλ, στο Καναδικό Καρδιολογικό Συνέδριο, έδειξε, ότι το τρέξιμο στο Μαραθώνιο μπορεί να προκαλέσει προσωρινό οίδημα και φλεγμονή του καρδιακού μυός τα οποία, επιπλέον, συνοδεύονται και από παροδική μείωση της ροής του αίματος. Μάλιστα, όσο πιο αγύμναστος και απροπόνητος είναι ο μαραθωνοδρόμος, τόσο μεγαλύτερη και πιο εκτεταμένη φαίνεται να είναι η μυοκαρδιακή βλάβη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι η ζημιά στην καρδιά δεν είναι μόνιμη, αλλά κατά το τρέξιμο παρατηρείται αναστρέψιμη βλάβη, η οποία αποκαθίσταται περίπου στους τρείς μήνες.

Στη συγκεκριμένη μελέτη συμπεριελήφθησαν συνολικά είκοσι μαραθωνοδρόμοι, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία καρδιάς (MRI), εξετάσεις αίματος και δοκιμασία κοπώσεως έξι με οκτώ εβδομάδες πριν τον αγώνα και δύο ημέρες μετά τον αγώνα. Μετά τα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία σημειωτέων διεξήχθη σε χαμηλού κινδύνου αθλητές, υπήρξε αρκετός προβληματισμός μεταξύ των ερευνητών, οι οποίοι τονίζουν, ότι ο Μαραθώνιος δεν είναι για όλους, αλλά μόνο για τους απολύτως υγιείς. Επιπλέον, οι ερευνητές υπογραμμίζουν, ότι τα άτομα με γνωστό πρόβλημα υγείας δεν πρέπει να τρέχουν σε Μαραθώνιο, γιατί ενδεχομένως αυτό θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην καρδιά τους.

Η παραπάνω ερευνητική δουλεία επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την γενική εκτίμηση, ότι η ακραία και έντονη άσκηση είναι δυνητικά βλαπτική για την καρδιά. Για να τρέξει κανείς σε Μαραθώνιο πρέπει να έχει πρώτα εξεταστεί λεπτομερώς από τον καρδιολόγο του και να έχει κάνει προπόνηση για το συγκεκριμένο σπορ. Η καρδιά δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένας μυς. Όσο πιο καλά προπονημένη είναι, τόσο περισσότερο θα αντέξει τις δυσκολίες του αγωνίσματος. Ο Μαραθώνιος είναι ένα σκληρό και δύσκολο άθλημα που πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον δέοντα σεβασμό. Επιπλέον, η Διεθνής Ένωση των Γιατρών των Μαραθώνιων συνιστά την λήψη μιας παιδικής ασπιρίνης την ημέρα του αγώνα για την μείωση του καρδιακού κινδύνου, αν αυτή δεν αντενδείκνυται, και τον περιορισμό της κατανάλωσης καφέ πριν και κατά την διάρκεια του Μαραθώνιου.

Το να είναι κανείς σε φόρμα δεν σημαίνει, ότι πρέπει να τρέχει Μαραθώνιο. Συστηματική άσκηση 30 έως 60 λεπτά καθημερινά ή έστω μέρα παρά μέρα αρκούν όχι μόνο να κρατήσουν την καρδιά σε πολύ καλή κατάσταση, αλλά μπορούν να βελτιώσουν την αποδοτικότητά της.

Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης
Καθηγητής Καρδιολογίας
Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

    Στην κορυφή