ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΧΕΙ ΑΠΝΟΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ


Η μία στις δύο γυναίκες παρουσιάζει διακοπές στην αναπνοή της την ώρα που κοιμάται, αλλά οι περισσότερες δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από υπνική άπνοια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως γράφουν ερευνητές από την Σουηδία στην επιθεώρηση «Respiratory Journal», οι μισές από τις 400 εθελόντριές τους είχαν τουλάχιστον πέντε επεισόδια άπνοιας ανά ώρα ύπνου, στη διάρκεια των οποίων σταματούσε η αναπνοή τους επί περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα.

Τα πέντε επεισόδια ανά ώρα, με διακοπή της αναπνοής γα πάνω από 10 δευτερόλεπτα κάθε φορά, είναι το ελάχιστο όριο για να διαγνωστεί σε έναν άνθρωπο υπνική άπνοια.

Μεταξύ των εθελοντριών οι οποίες έπασχαν από υπέρταση ή ήταν παχύσαρκες (και τα δύο αποτελούν παράγοντες κινδύνου για υπνική άπνοια), τα ποσοστά όσων παρουσίαζαν υπνική άπνοια ήταν υψηλότερα, φθάνοντας το 80% και 84% αντιστοίχως.

Τα καλά νέα είναι πως οι περισσότερες γυναίκες είχαν ήπια έως μέτρια υπνική άπνοια, ενώ ήταν λιγοστές όσες είχαν σοβαρή. Τα άσχημα είναι πως κατά κανόνα η ήπια έως μέτρια υπνική άπνοια επιδεινώνεται δίχως θεραπεία, κατά την δρα Τέρι Γιανγκ, καθηγήτρια στην Σχολή Ιατρικής & Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου του Ουϊσκώνσιν.

Η σοβαρή υπνική άπνοια αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διαβήτη, εγκεφαλικό, έμφραγμα και πρόωρο θάνατο, ενώ πρόσφατη μελέτη έδειξε πως ειδικά οι γυναίκες που πάσχουν από αυτήν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν προβλήματα μνήμης και άνοια.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Καρλ Φράνκλιν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Umea, στη Σουηδία, στόχος της μελέτης ήταν να εξακριβωθεί πόσο συχνή είναι η υπνική άπνοια.

Έτσι, επιστρατεύθηκαν 400 γυναίκες ηλικίας 20 έως 70 ετών και τους ζητήθηκε να κοιμηθούν για ένα βράδυ στο σπίτι τους, συνδεδεμένες με αισθητήρες που κατέγραφαν τον καρδιακό παλμό, τις κινήσεις των ματιών και των ποδιών τους, τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα τους, την ροή του αέρα και την εγκεφαλική λειτουργία τους.

Κάθε επεισόδιο άπνοιας ορίστηκε ως κάθε διακοπή της αναπνοής επί τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα, που συνοδευόταν από μείωση των επιπέδων του οξυγόνου στο αίμα.

Τα στοιχεία έδειξαν πως η συχνότητα της υπνικής άπνοιας αυξάνεται με την ηλικία. Έτσι, στις ηλικίες 20-44 ετών άπνοια είχε το 25% των γυναικών, έναντι του 56% στις ηλικίες 45-54 ετών και του 75% στις ηλικίες 55-70 ετών.

Η σοβαρή υπνική άπνοια, πάντως, η οποία ορίζεται ως τουλάχιστον 30 διακοπές της αναπνοής ανά ώρα, ήταν σπάνια: αφορούσε το 4,6% των γυναικών ηλικίας 45-54 ετών και το 14% όσων είχαν ηλικία 55-70 ετών.

Μεταξύ των γυναικών κάθε ηλικίας με υπέρταση, το 14% είχαν σοβαρή άπνοια, ενώ μεταξύ των παχύσαρκων γυναικών το 19% είχαν σοβαρή άπνοια.

Πηγή ΤΑ ΝΕΑ oniline


    Στην κορυφή