ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΟΝΣΕΤΙ ΓΙΑ ΤΗ ΡΑΙΒΟΪΠΠΟΠΟΔΙΑ


Η μέθοδος Ponseti αποτελεί σήμερα παγκοσμίως την μέθοδο εκλογής για την αντιμετώπιση της ραιβοϊπποποδίας ώστε να θεωρείται ιατρικό λάθος η πρωταρχική αντιμετώπιση με χειρουργική μέθοδο. Το Ορθοπεδικό Τμήμα της ΙΑΣΩ ΠΑΙΔΩΝ σε συνεργασία με το Ponseti International Association διοργανώνει το 1ο Σεμινάριο Αντιμετώπισης της Ραιβοϊπποποδίας με την Μέθοδο Ponseti που θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Μαιευτηρίου ΙΑΣΩ 1 & 2 Απριλίου 2011. Διοργανωτές του σεμιναρίου είναι το Ορθοπεδικό Τμήμα της Παιδιατρικής Κλινικής ΙΑΣΩ ΠΑΙΔΩΝ και το Ponseti International Association με επικεφαλής τον Jose Morcuende.

Συντονιστής του Σεμιναρίου είναι ο κ. Αναστάσιος Κανελλόπουλος ,Λέκτορας της Ορθοπεδικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Χειρουργός Ορθοπεδικός της ΙΑΣΩ ΠΑΙΔΩΝ και μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής είναι οι κυρίες Χριστίνα Νείλα και Μίλη Κωνσταντινίδου, Χειρουργοί Ορθοπεδικοί της ΙΑΣΩ Παίδων. Επίσης ομιλητές θα είναι μεταξύ άλλων και διακεκριμένοι Αμερικανοί ορθοπεδικοί.

H ραιβοϊπποποδία είναι μια κοινή παραμόρφωση του ποδιού κατά την οποία το προσβεβλημένο πόδι είναι γυρισμένο προς τα μέσα και κάτω. Η συχνότητά της είναι 1,2 στις 1000 ζωντανές γεννήσεις και αποτελεί την πιο συχνή συγγενή παραμόρφωση του μυοσκελετικού συστήματος. Εμφανίζεται πιο συχνά στα αγόρια και η προσβολή αφορά και τα δυο πόδια στο 50% των περιπτώσεων. Στην μεγάλη της πλειοψηφία η ραιβοϊπποποδία είναι ιδιοπαθής δηλαδή δεν ανευρίσκεται κάποιο αίτιο, αλλά μπορεί να σχετίζεται με άλλες παθήσεις όπως η αρθρογρύπωση, η δισχιδής ράχη ή άλλα σύνδρομα στο 20% των περιπτώσεων.

Πρόκειται για μία πρωτοποριακή μέθοδο με την οποία διορθώνεται πλήρως η παραμόρφωση χωρίς να χρειάζονται χειρουργεία, αναισθησία του μωρού και χωρίς τις καταστροφικές επιπλοκές μιας χειρουργικής επέμβασης. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι τα πόδια των παιδιών που έχουν αντιμετωπιστεί με την μέθοδο αυτή, είναι δυνατά, λειτουργικά και ανώδυνα εφ’ όρου ζωής. Τα παιδιά αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά και μπορούν να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε δραστηριότητα.


    Στην κορυφή