ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ


Ο αριθμός των γυναικών που πεθαίνουν από καρκίνο των ωοθηκών έχει μειωθεί κατά 25% την τελευταία 20ετία, χάρη στην πρωιμότερη διάγνωση και την καλύτερη θεραπεία, σύμφωνα με μία νέα βρετανική έκθεση.

Επιπλέον, αυξήθηκε και η διάρκεια επιβίωσης των ασθενών, ιδίως όσων έχουν ηλικία έως 60 ετών.

Ο καρκίνος των ωοθηκών αποκαλείται συχνά «σιωπηλός δολοφόνος» διότι είναι πολύ δύσκολο να διαγνωστεί και συχνά ανιχνεύεται όταν έχει εξαπλωθεί σε άλλα όργανα.

Παρ’ όλα αυτά, επιστήμονες από το Εθνικό Δίκτυο Καταγραφής του Καρκίνου (NCIN) της Βρετανίας διαπίστωσαν ότι η θνησιμότητα και η επιβίωση από αυτόν βελτιώθηκαν σημαντικά μεταξύ 1989 και 2009.

Αναλύοντας τα σχετικά στοιχεία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η θνησιμότητα μειώθηκε από 11,9% ανά 100.000 γυναίκες το 1989, σε 8,8% ανά 100.000 γυναίκες το 2009.

Επιπλέον, το 73% των γυναικών ζουν περισσότερο από ένα χρόνο έπειτα από τη διάγνωση, όταν το 1989 τα κατάφερνε μόλις το 57%. Ακόμα πιο ενθαρρυντικό, όμως, είναι το γεγονός ότι κατά μέσον όρο το 44% των ασθενών ξεπερνούν πλέον την πενταετή επιβίωση από τη διάγνωση, όταν το 1989 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 33%.

Οι μεγαλύτερες βελτιώσεις παρατηρούνται στις νεώτερες ασθενείς – στις ηλικίες 15 έως 39 ετών, λ.χ., το 84% των ασθενών ξεπερνούν άνετα την πενταετή επιβίωση από τη διάγνωση.

Οι μικρότερες βελτιώσεις παρατηρούνται στις γηραιότερες ασθενείς (στις ηλικίες άνω των 85 ετών).

Οι επιστήμονες του NCIN πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην ενημέρωση των γυναικών για τα ύποπτα συμπτώματα της νόσου, που τις οδηγούν νωρίτερα στον γιατρό, καθώς και στην βελτίωση των θεραπειών.

«Η μείωση στους θανάτους μπορεί να αντανακλά τις βελτιώσεις στη διάγνωση και τη θεραπεία της νόσου, όπως αυτές στις απεικονιστικές τεχνικές, τις χειρουργικές μεθόδους και τις φαρμακευτικές θεραπείες», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της εκθέσεως δρ Άντυ Νορντίν, γυναικολόγος στο Κέντρο Γυναικολογικής Ογκολογίας του Ανατολικού Κεντ.

Πηγή ΤΑ ΝΕΑ online

    Στην κορυφή