Λαπαροσκόπηση


Τι είναι η λαπαροσκόπηση;

Οι ακτινολογικές εξετάσεις (ακτίνες Χ) και οι εξετάσεις υπέρηχου έχουν τη δυνατότητα να διαγνώσουν διάφορες καταστάσεις που δημιουργούνται στο εσωτερικό της κοιλίας και της πυέλου. Σε πολλές περιπτώσει όμως, είναι απαραίτητη μια πιο καθαρή εικόνα αυτών των περιοχών.
Η λαπαροσκόπηση επιτρέπει στο χειρούργο ή στο γυναικολόγο να βλέπει άμεσα τα όργανα της κοιλίας και της πυέλου.



Πώς γίνεται η λαπαροσκόπηση;


Μέσω ενός διαύλου του λαπαροσκόπιου, διοξείδιο του άνθρακα διοχετεύεται μέσα στην κοιλία. Έτσι δημιουργείται ο χώρος, εντός του οποίου, ο χειρούργος μπορεί να δει την κοιλιά αλλά ακόμα και να κάνει κάποια επέμβαση.

Η λαπαροσκόπηση γίνεται με γενική αναισθησία. Μία μικρή τομή περίπου διαμέτρου 1 με 2 εκατοστά γίνεται κάτω από ή εντός του αφαλού. Από την τομή αυτή εισάγεται το λαπαροσκόπιο στη κοιλιά.

Συχνά απαιτούνται και κάποια πρόσθετα μέσα. Τα μέσα αυτά συνήθως εισέρχονται μέσω ακόμα μικρότερων τομών στο δέρμα πάνω ή από μία
πλευρά της ηβικής τρίχας.


Σε τι χρησιμεύει η λαπαροσκόπηση;

Οι περισσότερες λαπαροσκοπήσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ενός ελέγχου του κοιλιακού ή πυελικού άλγους. Οι πιο κοινές ασθένειες για τις οποίες γίνεται διάγνωση με λαπαροσκόπηση είναι η ενδομητρίωση, η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, η έκτοπη κύησης, οι κύστες των ωοθηκών και η σκωληκοειδίτιδα.

Σε πολλές περιπτώσεις, είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί και επέμβαση μέσω του λαπαροσκόπιου. Οι περισσότερες στειρώσεις σήμερα εκτελούνται με τη χρήση λαπαροσκόπιου.

Οι κύστες στις ωοθήκες μπορούν να τρυπηθούν ή ακόμα και να ανοιχθούν, ενώ μπορούν να χαλαρώσουν και οι ινώδες συμφύσεις που προκαλούνται από ασθένειες των ωοθηκών ή άλλες ασθένειες των οργάνων της πυέλου.

Οι περισσότερες έκτοπες κυήσεις μπορεί να αντιμετωπιστούν με λαπαροσκόπηση όπως πολλές περιπτώσεις της ενδομητρίωσης.
Οι επεμβάσεις με λαπαροσκόπηση γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλής λόγω του ότι τα σημάδια της επέμβασης είναι μικρότερα αλλά και η
περίοδος ανάρρωσης μικρότερη.

Ο χειρούργος ή ο γυναικολόγος, καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό, χρειάζονται ειδική εκπαίδευση για τη λαπαροσκόπηση.


Πως αισθάνεται ο ασθενής μετά την λαπαροσκόπηση;

Συνήθως υπάρχει πόνος γύρω από την τομές και συχνά μία αίσθηση γενικής δυσφορίας πάνω από την κοιλιά. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις που ασθενείς έχουν αναφέρει πόνο στο άκρο του ώμου του, η οποία οφείλεται στην έμμεση επίδραση των μικρών ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα που παραμένουν στην κοιλιακή χώρα. Πάντα δίνεται στον ασθενή ένα παυσίπονο. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως μέσα σε 48 με 72 ώρες.


Ποια είναι τα ρίσκα που συνδέονται με τη λαπαροσκόπηση;Δεν υπάρχει ποτέ επέμβαση ή εξέταση που να μην έχει καθόλου ρίσκο. Ο κίνδυνος της γενικής αναισθησίας είναι εξαιρετικά χαμηλός εάν ο ασθενής είναι σε καλή υγεία. Κάποια από τα ρίσκα της λαπαροσκόπησης είναι ένας κατά λάθος τραυματισμός στο έντερο ή στα αιμοφόρα αγγεία στο εσωτερικό της κοιλίας ή της πυέλου. Οι επιπλοκές αυτές επηρεάζουν μεταξύ ενός με δύο άτομα ανά χίλιες περιπτώσεις και απαιτούν περαιτέρω χειρουργική επέμβαση για να διορθωθούν τυχόν βλάβες. Μικρές επιπλοκές περιλαμβάνουν αιμορραγία ή μώλωπες γύρω από τις τομές ή μώλωπες στο μπροστινό μέρος της κοιλιάς.


    Στην κορυφή