''ΛΥΣΗ'' ΣΤΟ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ ΩΣ ΤΟ 2025 ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ


Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ένα σχέδιο δράσης για την ενίσχυση των προσπαθειών στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων δραστικών θεραπευτικών αγωγών για τη νόσο Αλτσχάιμερ έως το 2025.

"Αυτό σημαίνει ότι αναπτύσσουμε τις ερευνητικές μας προσπάθειες για την πρόληψη και τη θεραπεία πραγματοποιώντας κλινικές δοκιμές με πιο υποσχόμενα πειραματικά φάρμακα", δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Υγείας Κάθλιν Σιμπέλιους.

"Ο περιορισμός της μάστιγας του Αλτσχάιμερ θα απαιτήσει την πλήρη δέσμευση προς τον το σκοπό αυτόν του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα", τόνισε επίσης ανακοινώνοντας το εν λόγω σχέδιο δράσης στο πλαίσιο διήμερου συμποσίου των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (ΝΙΗ), αφιερωμένου στην καταπολέμηση αυτής της εκφυλιστικής νόσου του εγκεφάλου, η οποία πλήττει τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια Αμερικανούς.

Το Φεβρουάριο ο Λευκός Οίκος είχε εγκρίνει πρόσθετα κονδύλια ύψους 156 εκατομμυρίων δολαρίων για το 2012 και το 2013 για την έρευνα με στόχο την καταπολέμηση της νόσου, δηλαδή 25% παραπάνω σε σχέση με το ποσό που προβλέπεται στον τρέχοντα προϋπολογισμό.

Όσον αφορά το ποσό αυτό, 50 εκατομμύρια δολάρια είναι άμεσα διαθέσιμα για την έρευνα και 26 εκατομμύρια δολάρια για την περίθαλψη, την επιμόρφωση και την ενημέρωση του κοινού για την ασθένεια.

Τα υπόλοιπα 80 εκατομμύρια δολάρια εκκρεμούν προς έγκριση από το Κονγκρέσο, στο πλαίσιο του σχεδίου του προϋπολογισμού του 2013 που αρχίζει την 1η Οκτωβρίου.

Η υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι τα πρώτα 50 εκατομμύρια δολάρια θα χρησιμοποιηθούν άμεσα από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας στις πρόσθετες έρευνες για την ανάπτυξη δραστικών θεραπευτικών αγωγών που θα επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου, ή ακόμη και θα την προλαμβάνουν.

Οι ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας εξασφάλισαν δύο κλινικές δοκιμές, εκ των οποίων η μία αφορά τη δραστικότητα ενός ρινικού σπρέι με ινσουλίνη για την αποκατάσταση της μνήμης ατόμων που έχουν προσβληθεί από το Αλτσχάιμερ.

Προγενέστερες έρευνες έδειξαν μια σχέση μεταξύ Αλτσχάιμερ και διαβήτη.

Στη δεύτερη κλινική δοκιμή θα εξεταστεί πώς ορισμένα αντισώματα μπορούν να προλάβουν τη μείωση των διανοητικών ικανοτήτων σε υγιή άτομα που παρουσιάζουν υψηλό γενετικά κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο.

Είναι μια θεραπευτική αγωγή που αναπτύσσουν τα αμερικανικά εργαστήρια Genetech, η οποία επιτίθεται στις πλάκες της αμυλοειδούς πρωτεΐνης, της οποίας η συσσώρευση στον εγκέφαλο δείχνει ότι εμποδίζει τα εγκεφαλικά κύτταρα να επικοινωνούν. Η συσσώρευση αυτής της αμυλοειδούς πρωτεΐνης θεωρείται βασικός υπεύθυνος παράγοντας για τη νόσο από μια πλειοψηφία νευρολόγων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πρόληψη της νόσου ή τουλάχιστον η επιβράδυνση της εξέλιξής της μπορεί να είναι δυνατή στοχεύοντας την αμυλοειδή πρωτεΐνη σε άτομα υψηλού κινδύνου αρκετά χρόνια πριν εκδηλωθεί το Αλτσχάιμερ.

Στην κλινική δοκιμή θα μετάσχουν 300 εθελοντές που δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα, όλοι τους μέλη μιας πολύ μεγάλης οικογένειας 5.000 ατόμων που ζουν στην Κολομβία, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν μεγάλη γενετική προδιάθεση να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ νωρίς στη ζωή τους, ήδη διανύοντας τη δεκαετία των 40.

Η κλινική δοκιμή πενταετούς διάρκειας θα χρηματοδοτηθεί με 16 εκατομμύρια δολάρια από τα ΝΙΗ --τα 15 εκατομμύρια προέρχονται από δωρεές ιδιωτών-- και με 65 εκατομμύρια από τη Genetech.

Σύμφωνα με την ιδιωτική εταιρία κατά του Αλτσχάιμερ USAgainstAlzheimer, και άλλες εκτιμήσεις, οι ΗΠΑ αναμένεται να δαπανούν δύο δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για την καταπολέμηση της νόσου, δηλαδή ποσό 4,4 φορές μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο στον τρέχοντα προϋπολογισμό.

Το Αλτσχάιμερ πλήττει 36 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, εκ των οποίων 5,4 εκατομμύρια Αμερικανούς.

Το κόστος για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ θα φθάσει τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια το 2012 στις ΗΠΑ και τα 1.000 δισεκατομμύρια έως το 2050 με τη γήρανση του πληθυσμού, αν δεν υπάρξει καμιά δραστική θεραπευτική αγωγή.

Πηγή ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE


    Στην κορυφή