ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: ΘΑ ΕΚΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ


Μιλώντας σε εκδήλωση για το σύστημα υγείας, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος τόνισε προς τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών επιχειρήσεων πως το υπουργείο θα εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις του στο χώρο της υγείας και ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Γνωρίζω για το κούρεμα των ομολόγων και τις διαθέσεις σας να βοηθήσετε, αλλά ως υπουργός πρέπει να εκπληρώσω στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της χώρας. Η αλόγιστη φαρμακευτική δαπάνη δεν συνεπάγεται καλύτερη περίθαλψη, ενώ η ορθολογικότερη περίθαλψη σημαίνει επιβίωση του συστήματος» .

Για την φαρμακευτική δαπάνη σημείωσε πως αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2012, τονίζοντας πως πρέπει να εφαρμοστούν rebate και claw back (μηχανισμοί επιστροφής χρημάτων).

Μεταξύ άλλων δήλωσε οτι το υπουργείο θα προχωρήσει σε σχέδιο ρύθμισης των δαπανών των Νοσοκομείων και αξιολόγησης των επιδόσεων των διοικήσεων, ενώ σχεδιάζεται νέος οργανισμός στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να εκλείψει κάθε γραφειοκρατική διαδικασία και να επιτευχθεί συγχώνευση υπηρεσιών και εποπτευόμενων φορέων. Παράλληλα, θα συνεχιστεί η συγχώνευση και η λειτουργική ενσωμάτωση των μονάδων υγείας όπως έχει έχει ξεκινήσει και έχει εφαρμοστεί εν μέρει.

Απο την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) κ. Κ. Φρουζής δήλωσε ότι η βιομηχανία θα σταθεί δίπλα στην πολιτεία και όχι απέναντι, προς όφελος των πολιτών και δη των ασθενών «οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν πληγεί περισσότερο απ’ όλους», αλλά και της επιχειρηματικότητας.

«Δεν είναι δυνατόν να καλύπτουμε πάντα εμείς την όποια υστέρηση εσόδων του κράτους και την αδυναμία της πολιτείας να τα εισπράττει», είπε, προσθέτοντας ότι δεν είναι λογικό να ζητείται η εφαρμογή του claw back τη στιγμή μάλιστα που το ΦΠΑ είναι μέσα σε αυτό. «Αυτό δεν το θέλει καμία λογική, ούτε νομική ούτε επιχειρηματική».

Σύμφωνα με τον κ. Φρουζή, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, μόνο για το 2012, ανέρχονται σε 750 – 800 εκατομ. ευρώ. Το σύνολο των οφειλών των Ταμείων (παρελθόντων ετών) αγγίζει το 1,6 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ αναφέρθηκε εκ νέου στη μεγάλη καθυστέρηση έκδοσης του Δελτίου Τιμών νέων φαρμάκων (πλέον των 20 μηνών), το οποίο στην πράξη σημαίνει ότι οι πάσχοντες με σοβαρά, χρόνια και σπάνια νοσήματα παραμένουν χωρίς νέες θεραπείες. «Ποιος μπορεί να κοιτάξει στα μάτια έναν ασθενή με μεταστατικό μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου και να του πει ότι δεν έχει στη διάθεσή του φάρμακο το οποίο μπορεί να του σώσει τη ζωή λόγω προεκλογικής περιόδου ή για να μην αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη;», ρώτησε. «Το φάρμακο», πρόσθεσε, «είναι ένα όπλο που αποτρέπει περαιτέρω κόστη στο ευρύτερο κομμάτι της υγείας».

Τέλος, για νέες κινητοποιήσεις μίλησε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θ. Αμπατζόγλου. «Αν δεν μας πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ μέχρι τις 25 Ιουλίου, οδηγούμαστε αναγκαστικά στο κλείσιμο», είπε ο κ. Αμπατζόγλου, καθώς "τίθεται πλέον θέμα βιωσιμότητας των φαρμακείων".

Ρεπορτάζ Υγείας


    Στην κορυφή