ΛΟΒΕΡΔΟΣ: ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ


Για το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στη χώρα μας μίλησε ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος στη συνάντηση Υπουργών Υγείας Μεσογειακών Ευρωπαϊκών χώρων, με θέμα τη μετακίνηση πληθυσμών στις μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης : μελλοντικές προκλήσεις για τα συστήματα υγείας. Η διοργάνωση ήταν του Ιταλικού Υπουργείου Υγείας με το Ευρωπαϊκό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


'Η παράνομη μετανάστευση είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μου. Ο αριθμός των λαθρομεταναστών που καθημερινά περνούν τα σύνορά μας, χερσαία και θαλάσσια, είναι πραγματικά πολύ μεγάλος.

Το 2010, μόνο στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία στην περιοχή του Έβρου, πέρασαν στην Ελλάδα 45.000 άτομα και για το διάστημα από 1 Ιανουαρίου μέχρι 24 Μαρτίου του 2011, 5.281 άτομα. Ο συνολικός αριθμός τους από χερσαία και θαλάσσια σύνορα ανέρχεται σε 130.000 ετησίως και αυτό συμβαίνει τα τελευταία δέκα χρόνια. Και αυτοί είναι μόνο όσοι εντοπίζονται, γιατί ένα μεγάλο ποσοστό, λόγω και της έκτασης των συνόρων, δεν γίνονται αντιληπτοί και την επόμενη μέρα βρίσκονται στην Αθήνα.

Για το επόμενο διάστημα αναμένουμε αύξηση και επέκταση του φαινομένου, αφενός γιατί η διέλευση μέσω του ποταμού Έβρου θα είναι ευκολότερη καθώςθα κατέβει η στάθμη του νερού, αλλά κυρίως λόγω της κατάστασης στη Β. Αφρική η οποία θα επηρεάσει τα νησιά μας και κυρίως την Κρήτη. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί και ο έλεγχος δεν θα είναι εύκολος.

Η πλειονότητα των παρανόμως εισελθόντων είναι Αφγανοί, Πακιστανοί, Μπαγλαντεσιανοί και από χώρες της Αφρικής με εντελώς διαφορετικό
επιδημιολογικό προφίλ από εκείνο των Ελλήνων και των άλλων Ευρωπαίων πολιτών. Οι κίνδυνοι για τη Δημόσια Υγεία είναι μεγάλοι και για αυτό το
λόγο ανησυχούμε πολύ.

Κάνουμε ότι μπορούμε για να ανταποκριθούμε και να ελέγξουμε υγειονομικά την κατάσταση. Το πρόβλημα όμως είναι πολύ μεγάλο. Οι υποδομές δεν επαρκούν για τη φιλοξενία τόσο μεγάλου αριθμού λαθρομεταναστών με αποτέλεσμα να συνωστίζονται σε δυσανάλογα μικρούς χώρους και αυτό είναι ο υπ' αριθμόν ένας κίνδυνος για τη διασπορά μεταδοτικών ασθενειών.

Όλοι οι παράνομοι μετανάστες ελέγχονται ιατρικά με την είσοδό τους στη χώρα. Όσοι θα παραμείνουν στα Κέντρα κράτησης υποβάλλονται σε περαιτέρω εξετάσεις συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου για ηπατίτιδες, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, φυματίωση και γίνονται οι συνήθεις εμβολιασμοί παιδιών και ενηλίκων.

Παράνομοι μετανάστες με προβλήματα υγείας αντιμετωπίζονται από το ιατρικό προσωπικό των Κέντρων ενώ βαρύτερα περιστατικά μεταφέρονται στα Νοσοκομεία της περιοχής.

Για τον έλεγχο της κατάστασης απαιτείται αυξημένη επιτήρηση και ενίσχυση των ιατρικών και διαγνωστικών υπηρεσιών. Σε όλα τα Κέντρα κράτησης υπάρχει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και προσωπικό για τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων μέσω των κινητών μονάδων του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης των Νόσων. Η παροχή φροντίδας υγείας συμπληρώνεται από τις υπηρεσίες υγείας της Υγειονομικής Περιφέρειας και τη συνδρομή μη- Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Πέραν της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας οι παράνομοι μετανάστες λόγω των συνθηκών απόδρασης από τις χώρες τους, την ταλαιπωρία αλλά και την αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα και χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη. Κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό (ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί) παρέχει τις υπηρεσίες του στα Κέντρα κράτησης.

Είναι φανερό ότι το βάρος για το σύστημα υγείας είναι δυσβάσταχτο τόσο σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τη στιγμή που οι ανάγκες και οι
ελλείψεις κυρίως δε νοσηλευτές στα νοσοκομεία μας είναι μεγάλες, αλλά και σε οικονομικό επίπεδο δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης της χώρας μου.

Τη στιγμή που είναι αναγκασμένος να προβώ σε δραστικές περικοπές στη χρηματοδότηση της υγείας και να περιορίσω τις προσλήψεις προσωπικού για την οικονομική εξυγίανση του συστήματος υγείας καλούμαι να ανταποκριθώ σε μία επείγουσα κατάσταση και να διαθέσω πόρους που δεν υπάρχουν.

Από τον Μάρτιο έχουμε εξασφαλίσει υποστήριξη μέσω ενός κοινοτικού προγράμματος για ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη συμπληρωματικά στις υφιστάμενες δράσεις, όμως η διάρκειά του λήγει τον Ιούλιο. Μετά τι γίνεται;

Οι ανάγκες σε υποδομές, προσωπικό και υγειονομικό υλικό για την ιατρική κάλυψη και ψυχολογική υποστήριξη είναι μεγάλες και απαιτείται σταθερή χρηματοδότηση για συνεχή κάλυψη των αναγκών. Παράλληλα απαιτείται συνεχής επιδημιολογική επιτή ρηση και λήψη προληπτικών μέτρων για την αποτροπή απειλών για τη δημόσια υγεία Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών.

Προς ενίσχυση των προσπαθειών μας ζητήσαμε την επιστημονική υποστήριξη και τεχνογνωσία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου των Νόσων (ECDC) και του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΠΟΥ. Ζητήσαμε να προβούν σε μια εκτίμηση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία σε σχέση με αυξημένη μετανάστευση και τα μεταδοτικά νοσήματα. Τους ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση. Θα ήθελαεπίσης να ευχαριστήσω προσωπικά την κα. S. Jakab και τον Dr. M. Sprenger.
Επίσης να ευχαριστήσω θερμά τον Επίτροπο J. Dalli, ο οποίος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του την περασμένη εβδομάδα στήριξε τις προσπάθειές μας και όπως δήλωσε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο θα υποστηρίξει την Ελλάδα σ' αυτή την περίπλοκη και δύσκολη κατάσταση. "


    Στην κορυφή