ΛΟΒΕΡΔΟΣ: ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ


Ολοκληρώθηκε η διμερής συνάντηση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λοβέρδου με τον Επίτροπο Υγείας και Καταναλωτών κ. John Dalli, που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού σε συνέχεια παρεμβάσεών του στα Συμβούλια Υπουργών Υγείας Ιουνίου και Δεκεμβρίου 2011, της Κοινής Δήλωσης της Βουδαπέστης (5 Απριλίου 2011), της Διάσκεψης της Ρώμης (13 Απριλίου 2011) για τους κινδύνους δημόσιας υγείας από την παράνομη μετανάστευση και εν όψει του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Υγείας τη Δευτέρα και Τρίτη 23-14 Απριλίου τ.έ. στο Χόρσενς της Δανίας.

Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος έθεσε στον κ. Επίτροπο, το πρόβλημα των αυξανόμενων κρουσμάτων AIDS στην Ελλάδα, τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και μεταξύ των τοξικομανών, και επανέλαβε το αίτημα για ιδιαίτερη προσοχή από πλευράς της ΕΕ. Ο Υπουργός Υγείας εστίασε στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης και των κινδύνων για τη δημόσια υγεία που εγκυμονεί η μη αποτελεσματική αντιμετώπιση της, λαμβανομένης υπόψη της διασυνοριακής διάστασης του θέματος.

Με την ευκαιρία της συνάντησης, ο κ. Υπουργός επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις αναφορικά με τα ανωτέρω θέματα στο πλαίσιο των τρεχουσών νομοθετικών εργασιών σε επίπεδο Ε.Ε. Πιο συγκεκριμένα ζήτησε από την Ε.Επιτροπή να συμπεριλάβει στον προγραμματισμό των χρηματοδοτήσεων για την επόμενη περίοδο τα θέματα των ναρκωτικών, του HIV/AIDS και της παράνομης μετανάστευσης. Τόνισε δε την ανάγκη της διακρατικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση ανωτέρω κοινών ευρωπαϊκών προβλημάτων με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από την πλευρά του ο κ. Επίτροπος αναγνώρισε τη βαρύτητα των ανωτέρω ζητημάτων δημόσιας υγείας και δεσμεύτηκε να προωθήσει την ένταξη τους στα προγράμματα εργασίας του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης των Ναρκωτικών και της Τοξικομανίας αντιστοίχως. Συμφώνησε επίσης να παραστεί και να συνδράμει στην πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού Υγείας για τη διοργάνωση σχετικής Υπουργικής Διάσκεψης στην Αθήνα το επόμενο διάστημα.

Ο Υπουργός κ. Λοβέρδος θα συνεχίσει τον κύκλο επαφών του με ομολόγους του στο περιθώριο των εργασιών του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Υγείας με στόχο την αναζήτηση τρόπων κοινών δράσεων σε επίπεδο Ε.Ε. κατά την Κυπριακή Προεδρία το Β’ εξάμηνο του 2012 και την προετοιμασία του οδικού χάρτη για τη λήψη σχετικών αποφάσεων κατά την Ελληνική Προεδρία της Ε.Ε. (Α’ εξάμηνο 2014).


    Στην κορυφή