ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ


Αμερικανοί ενήλικες θα μπορούσαν να αυξήσουν το προσδόκιμο επιβίωσής τους μειώνοντας το χρόνο καθιστικής ζωής που περνούν καθημερινά, καθώς και της παρακολούθησης τηλεόρασης, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘BMJ Open’.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από την έρευνα NHANES, για να καθορίσουν πόσο χρόνο περνούσαν Αμερικανοί ενήλικες με καθιστική ζωή και βλέποντας τηλεόραση, σε καθημερινή βάση. Επιπλέον εξέτασαν 5 έρευνες για το χρόνο καθιστικής ζωής και το θάνατο από οποιοδήποτε αίτιο. Σε συνδυασμό, οι 5 έρευνες αφορούσαν σχεδόν 167.000 ενήλικες.

Συνδυάστηκαν τα αποτελέσματα για να οδηγηθούν στο PAF, υπολογισμό της θεωρητικής επίδρασης ενός παράγοντα κινδύνου σε έναν πληθυσμό αντί σε ατομικό επίπεδο, για να υπολογιστεί ο αριθμός θανάτων που συνδέεται με το χρόνο της καθιστικής ζωής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα PAF για θανάτους από όλα τα αίτια που συνδέονται με το χρόνο καθιστικής ζωής ήταν 27% και 19% για την παρακολούθηση τηλεόρασης.

Η ομάδα ανακάλυψε ότι άνθρωποι θα μπορούσαν να ζήσουν 2 χρόνια περισσότερο αν μειώσουν την ποσότητα χρόνου που περνούν καθισμένοι, σε λιγότερες από 3 ώρες ημερησίως.

Επιπλέον, ανακάλυψε ότι μειώνοντας την ποσότητα χρόνου που περνούν παρακολουθώντας τηλεόραση σε κάτω των 2 ημερησίως θα μπορούσε να ενισχυθεί το προσδόκιμο επιβίωσης κατά 1,38 χρόνια.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η έρευνά τους υποθέτει μόνο και δεν αποδεικνύει αιτιατή σχέση. Ωστόσο σημειώνουν ότι προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει εκτεταμένες περιόδους καθιστικής ζωής και/ ή παρακολούθησης τηλεόρασης με φτωχή υγεία, όπως διαβήτη και θάνατο από καρδιοπάθεια-εγκεφαλικό επεισόδιο. Επιπλέον, σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δεν σημαίνουν ότι κάποιος με περισσότερο καθιστικό τρόπο ζωής μπορεί να περιμένει να ζήσει 2 ή 1,4 χρόνια λιγότερο από κάποιον που είναι περισσότερο ενεργητικός.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η παρατεταμένη καθιστική ζωή και η παρακολούθηση τηλεόρασης για μεγάλο διάστημα μπορεί να έχει τη δυνατότητα μείωσης του προσδόκιμου επιβίωσης. Τα αποτελέσματα της παρακολούθησης του χρόνου καθιστικής ζωής στην έρευνα NHAHES, υπέδειξαν ότι ενήλικες περνούν κατά μέσον όρο 55% της ημέρας τους σε καθιστική ζωή και χρειάζεται σημαντική μεταβολή στη συμπεριφορά, σε επίπεδο πληθυσμού, για να φανεί βελτίωση στο προσδόκιμο επιβίωσης. Κατέληξαν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες πριν γίνουν συστάσεις για ασφαλή επίπεδα καθιστικής ζωής.

Πηγή Alpha TV
    Στην κορυφή