Κυστεοσκόπηση


Τι είναι η κυστεοσκόπηση;

Η κυστεοσκόπηση είναι ο τηλεσκοπικός έλεγχος της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας, από όπου περνάνε τα ούρα.

Συνήθως, η εξέταση γίνεται για να βοηθήσει στη διάγνωση των συμπτωμάτων του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος ή ως μέρος μίας θεραπείας που αφορούν κάποια πάθηση, όπως όγκος κύστης ή πέτρες.
Υπάρχουν δυο τύποι κυστεοσκοπίου (το εργαλείο που χρησιμοποιείται στην εξέταση).

Άκαμπτο κυστεοσκόπιο: ένα στερεό, ίσιο κυστεοσκόπιο, το οποίο χρησιμοποιείται αρκετά χρόνια τώρα. Χρησιμοποιείται μαζί με μια φωτεινή πηγή υψηλής έντασης και ένα ξεχωριστό κανάλι, που επιτρέπει την είσοδο άλλων εργαλείων.
Ευέλικτο κυστεοσκόπιο: πιο συχνά χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και την παρακολούθηση των όγκων της ουροδόχου κύστης. Είναι μια οπτική ίνα με ελισσόμενη άκρη, για να μπορεί να διεισδύσει εύκολα στις καμπύλες της ουρήθρας.


Πως γίνεται η κυστεοσκόπηση;

Το ευέλικτο κυστεοσκόπιο μπορεί να περάσει κατά μήκος της ουρήθρας χωρίς αναισθητικό, αλλά ο ιατρός μπορεί να λιπάνει την περιοχή. Χρησιμοποιώντας την ελισσόμενη άκρη, ο ιατρός μπορεί να δει όλες τις πλευρές της ουροδόχου κύστης. Μία συνδεδεμένη κάμερα προβάλει τις εικόνες σε μία οθόνη. Το άκαμπτο κυστεοσκόπιο χρησιμοποιείται συνήθως με γενική ή τοπική αναισθησία.
Πολλά εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν με το κυστεοσκόπιο για τις βιοψίες, για την αφαίρεση πετρών στην κύστη ή για τον καυτηριασμό όγκων στην ουροδόχο κύστη.



Τι κάνει η κυστεοσκόπηση;


Καθώς το εργαλείο εισέρχεται στον ασθενή, ο ιατρός θα εξετάσει προσεκτικά την ουρήθρα, η οποία είναι πιο μακριά στους άντρες.
Καθώς το κυστεοσκόπιο ελίσσεται εντός της ουρήθρας, ο ιατρός ψάχνει για οποιαδήποτε στένωση στην ουρήθρα και για εμπόδια στη διόδου του προστάτη (στους άνδρες).

Στο εσωτερικό της ουροδόχου κύστης, η επένδυση (βλεννογόνος) ελέγχεται προσεκτικά για πολύποδες, εξογκώματα, όγκους, πληγές ή πέτρες (λιθίαση).
Κυστεοσκόπηση
Η βλεννώδης μεμβράνη εξετάζετε και ελέγχεται για να διαπιστωθεί αν είναι ερεθισμένη ή ωχρή ή αν υπάρχουν ανεπιθύμητες επικαλύψεις.
Αξιολογείται η χωρητικότητα της ουροδόχου κύστης, καθώς και οποιεσδήποτε ανωμαλίες. Επιθεωρούνται τα ανοίγματα των ουρητήρων στην ουροδόχο κύστη (ουρητήρια δίοδος από τα νεφρά). Επίσης, μελετάται προσεκτικά η σύνδεση με την ουρήθρα (ο αυχένας της κύστης).


    Στην κορυφή