Καμία προστασία των ατόμων με αναπηρία στο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τα εργασιακά


Tην οργή και την αγανάκτηση που έχει προκαλέσει στα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους το γεγονός ότι το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τα εργασιακά θέματα δεν συμπεριλαμβάνει καμία ρύθμιση για την προστασία και τη διασφάλιση της εργασίας τους, εξέφρασε με επιστολή της στον Υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Α. Λοβέρδο η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωσή της, ιστορικά σε περιόδους παρατεταμένης οικονομικής κρίσης έχει διαπιστωθεί ότι ο πιο αδύναμος κρίκος της κοινωνίας είναι η ευπαθής ομάδα των ατόμων με αναπηρία, αφού αυτά τα άτομα είναι τα πρώτα που απολύονται και τα τελευταία που προσλαμβάνονται.

«Δικαίως λοιπόν η οργή, δικαίως και η αγανάκτηση, αφού στην παρούσα κρίσιμη οικονομική περίοδο δεν ελήφθησαν ειδικά μέτρα που θα προστατεύσουν τα άτομα με αναπηρία από την απόλυση και θα δημιουργήσουν νέες προστατευμένες θέσεις εργασίας.
Με αυτό το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που κρίνεται απαράδεκτο από τους εργατικούς και κοινωνικούς φορείς της χώρας, και πολλαπλώς απαράδεκτο από το εθνικό αναπηρικό κίνημα, καταλύονται όλες οι αρχές και οι αξίες του Κοινωνικού Κράτους. Αυτό το Προεδρικό Διάταγμα όχι μόνο δεν συμπεριλαμβάνει προστατευτικές ρυθμίσεις για τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας των ατόμων με αναπηρία αλλά ανοίγει το δρόμο για την εκδίωξή τους από αυτές», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Η Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία ζητά να προστατευτούν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους με συγκεκριμένα και διακριτά μέτρα όπως:

Απαγόρευση απόλυσης εργαζόμενου με αναπηρία ή γονέα/κηδεμόνα τέκνου με αναπηρία ή θετού/ανάδοχου γονέα που έχει με δικαστική απόφαση την επιμέλεια ατόμου με αναπηρία.
Σε περίπτωση ομαδικής απόλυσης, προστατευτικές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους με αναπηρία, οι οποίοι έχουν προσληφθεί μέσω των νόμων 1648/86 & ν. 2643/98.
Άμεσες και ταχύτατες ενέργειες για την ολοκλήρωση των διαδικασιών της προκήρυξης του ν. 2643/98 του έτους 2008 που αφορά στις θέσεις του Δημοσίου Τομέα.
Έναρξη διαδικασιών σχεδιασμού και εφαρμογή νέου ειδικού και αποκλειστικού θεσμικού πλαισίου για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.
Λήψη ειδικών μέτρων για τα νεοεισερχόμενα άτομα με αναπηρία στην αγορά εργασίας όπως: σχεδιασμός και εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, επιμόρφωσης, και επαγγελματικού προσανατολισμού, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης πρακτικής επαγγελματικής εμπειρίας


    Στην κορυφή