Και γενετικές μεταλλάξεις επιφέρει το κάπνισμα


Αν και είναι γνωστό πόσο επικίνδυνο είναι το κάπνισμα, αρκετοί καπνιστές αρνούνται να εγκαταλείψουν τη συνήθειά τους, συνεχίζοντας να επιτρέπουν σε διάφορες ουσίες να δηλητηριάζουν τον οργανισμό τους. Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το κάπνισμα προκαλεί επίσης γονιδιακές και κυτταρικές μεταλλάξεις.

Με κάθε δεκαπέντε τσιγάρα που καπνίζει κάποιος «εξασφαλίζει» και μία γενετική μετάλλαξη, όπως αποδεικνύει έρευνα που έγινε με σκοπό τον έλεγχο λειτουργίας των γονιδίων των καπνιστών. Κάθε τσιγάρο επιτρέπει την είσοδο 4.000 ουσιών στους πνεύμονες, στο αίμα μας και σε άλλα ζωτικά μας όργανα. Από αυτές, οι ογδόντα είναι καρκινογόνες.

Μελετώντας 1.240 άτομα, καπνιστές και μη, Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι σε όσους καπνίζουν 323 γονίδια είχαν απορυθμιστεί. Με λίγα λόγια, ο καπνός που εισπνέουμε κάνει εκατοντάδες γονίδια να χάνουν τον… μπούσουλα, με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν ομαλά. Το τσιγάρο επηρεάζει όχι μόνο τα όργανά μας, αλλά και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως και αυτή του μεταβολισμού.

Η έρευνα ανοίγει τον δρόμο για να γίνει κατανοητή από τους ειδικούς η διαδικασία μέσω της οποίας γενετικές και μοριακές μεταλλάξεις που οφείλονται στο κάπνισμα προκαλούν σειρά σοβαρών ασθενειών. Αυτό θα επιτρέψει την έρευνα για την ανακάλυψη θεραπειών τέτοιων ασθενειών. Μέχρι τότε, όμως, καλό θα ήταν να κόψετε το τσιγάρο.


Πηγή Εspresso



    Στην κορυφή