ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΠΛΗΡΩΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΠΑΡΑΘΟΡΜΟΝΗΣ


Η δοκιμασία Elecsys PTH (1–84) αποτελεί λύση για την αποκλειστική ανίχνευση της παραθορμόνης (PTH) πλήρους μήκους σε ασθενείς με δευτεροπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό, μία συχνή διαταραχή σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο. Η νέα δοκιμασία τύπου «σάντουιτς» ενός βήματος είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και διενεργείται χωρίς τη χρήση ραδιενεργών ισοτόπων.

Η χρόνια νεφρική νόσος (ΧΝΝ) προσβάλλει το 13% του παγκόσμιου πληθυσμού και πάνω από το 30% των ηλικιωμένων. Περίπου το 80% των ασθενών με προχωρημένη ΧΝΝ θα αναπτύξουν δευτεροπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό, ο οποίος οδηγεί σε αύξηση της έκκρισης παραθορμόνης από τους παραθυρεοειδείς αδένες. Ένας από τους κύριους ρόλους της παραθορμόνης είναι η αύξηση των επιπέδων του ασβεστίου στο αίμα μέσω διέγερσης της απελευθέρωσης ασβεστίου από τα οστά. Ωστόσο, η αύξηση της συγκέντρωσης ενεργού παραθορμόνης πλήρους μήκους [PTH (1–84)] στον ορό του αίματος επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίζει το ασβέστιο, το νάτριο, το φώσφορο και τη βιταμίνη D στο αίμα και στα οστά, προκαλώντας οστικές δυσμορφίες και κατάγματα. Επίσης, οι κλινικοί γιατροί ανησυχούν ολοένα και πιο πολύ για την ασβεστοποίηση των μαλακών μορίων και των αιμοφόρων αγγείων, η οποία προκαλεί οίδημα και απώλεια λειτουργικότητας και μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.

Καθώς η ΧΝΝ επιδεινώνεται, τα επίπεδα της παραθορμόνης στο αίμα αυξάνονται. Η μέτρηση αυτών των επιπέδων είναι ουσιώδους σημασίας για τη συνέχιση της κλινικής αντιμετώπισης της ΧΝΝ. Όπως η PTH (1–84), έτσι και η PTH (7–84) – κλάσματα της PTH – συγκεντρώνεται στη συστηματική κυκλοφορία των ασθενών με σοβαρή ΧΝΝ και ιδιαίτερα εκείνων που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Κατά τον προσδιορισμό με παραδοσιακές δοκιμασίες, η παρουσία PTH (7–84) οδηγεί σε υπερεκτίμηση των συγκεντρώσεων της ενεργού PTH πλήρους μήκους, η οποία ενισχύεται περαιτέρω από τη μεγαλύτερη διάρκεια ημίσειας ζωής αυτών των κλασμάτων. Η δοκιμασία Elecsys PTH (1–84) της Roche δεν ανιχνεύει τα κλάσματα της παραθορμόνης. Προσδιορίζοντας αποκλειστικά την παραθορμόνη πλήρους μήκους, παρέχει στους κλινικούς γιατρούς μία πιο ακριβή αξιολόγηση και, ως εκ τούτου, τη δυνατότητα για βελτιωμένη αντιμετώπιση της παραθυρεοειδικής λειτουργίας σε ασθενείς με χρόνια ΧΝΝ.


    Στην κορυφή