ΞΑΝΑΡΧΙΖΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ Η5Ν1 ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ


Μετά από ένα περίπου χρόνο διακοπής των εργαστηριακών ερευνών για τη διάδοση του θανατηφόρου ιού Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών, ομάδα επιστημόνων από διάφορες χώρες ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν το εθελοντικό μορατόριουμ που τέθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2012 και ξαναρχίζουν την έρευνα.

Η εξέλιξη αυτή δεν έγινε αποδεκτή από όλους τους συναδέλφους τους, αρκετοί από τους οποίους συνεχίζουν να ανησυχούν ότι μια τέτοια έρευνα μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ», αν πέσει στα χέρια βιο-τρομοκρατών που ίσως αξιοποιήσουν τον ιό ως βιολογικό όπλο. Δεν αποκλείουν επίσης και την πιθανότητα ενός θανάσιμου εργαστηριακού λάθους, αν ένας γενετικά τροποποιημένος ιός διαφύγει από κάποιο εργαστήριο υψίστης ασφαλείας.

Συνολικά 40 ερευνητές, με κοινή ανακοίνωσή τους ταυτόχρονα στα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά «Science» και «Nature», σύμφωνα με το BBC, δηλώνουν ότι πρέπει να αρχίσουν και πάλι τις έρευνες τους, εφόσον οι επιστήμονες, οι κυβερνήσεις και το ευρύ κοινό είχαν ήδη αρκετό χρόνο για να διαβουλευτούν πάνω στο ζήτημα και να υιοθετήσουν νέα μέτρα ασφαλείας, όσον αφορά τέτοιες έρευνες αιχμής.

Όπως επισημαίνουν, τουλάχιστον στις χώρες που επιτρέπουν τις έρευνες για τον Η5Ν1 (όπως η Ολλανδία), «έχουν ευθύνη στο πεδίο της δημόσιας υγείας να επαναλάβουν αυτό το σημαντικό έργο». Στόχος τους, λένε, είναι η καλύτερη προετοιμασία της ανθρωπότητας απέναντι σε ένα νέο στέλεχος του ιού, που θα μεταδιδόταν εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο και έτσι θα μπορούσε να προκαλέσει μια θανατηφόρα πανδημία παγκοσμίως με εκατομμύρια θύματα.

Ο ιός Η5Ν1 έχει μέχρι σήμερα σκοτώσει περίπου τους μισούς ανθρώπους που έχει μολύνει, αλλά δεν έχει ακόμα προκαλέσει πανδημία, επειδή δεν εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Οι έως τώρα θάνατοι προέρχονται από την μόλυνση ανθρώπων από τα πτηνά. Όμως ο μεγάλος φόβος των επιστημόνων είναι ότι κάποια στιγμή μια μετάλλαξη του ιού θα βρει τον τρόπο να μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων, γι’ αυτό θέλουν να προετοιμαστούν έγκαιρα, κάνοντας οι ίδιοι εργαστηριακά πειράματα και μεταλλάσσοντας μόνοι τους τον ιό. Αλλά αυτή ακριβώς η πρωτοβουλία είναι που έχει ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις και φόβους.

Πηγή ΣΚΑΪ.gr

    Στην κορυφή