ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΣΟΥΠΕΡ ΙΟΥΣ


Σούπερ ιοί που κατατρώγουν την ανθρώπινη σάρκα και μπορούν να εξαπλωθούν με το βήχα και το φτέρνισμα, το άγγιγμα ακόμα και το ξύσιμο του κεφαλιού, ανησυχούν τους ειδικούς.

Τα βακτήρια που είναι πιο ισχυρά από το διαβόητο ενδονοσοκομειακό υπερανθεκτικό χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο (MRSA), ενδέχεται, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, να εξαπλωθούν ακόμα και σε υγιείς ανθρώπους.

Επίσης, διαπιστώνεται ότι μπορούν να επιζήσουν για πολλή ώρα πάνω σε επιφάνειες, οπότε έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν πολύ κόσμο στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ειδικά ένα συγκεκριμένο στέλεχος αυτών των βακτηρίων, το USA300, μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση του αίματος ή μορφή πνευμονίας η οποία διαλύει τον ιστό του πνεύμονα.

«Αν αυτό το στέλεχος του βακτηρίου φτάσει στην καρδιά, μπορεί να μπει μες στην κυκλοφορία του αίματος και να δημιουργήσει μεγάλες καταστροφικές αποικίες σε διάφορα μέρη του οργανισμού. Κάτι τέτοιο οδηγεί πολύ εύκολα στον θάνατο» σχολιάζει ο Κρις Γουίλιαμς, καθηγητής μοριακής γενετικής του Πανεπιστήμιου του Μπέρμπιγχαμ.

Οι κίνδυνοι των σούπερ ιών που γεννιούνται και μεταδίδονται στην εξωνοσοκομειακή κοινότητα υπογραμμίστηκαν από νέα έρευνα που μελέτησε τον τρόπο μετάδοσης τους. Οπως αναφέρει η ερευνήτρια δρ Ρουθ Μάσεϊ, το στέλεχος USA300 έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην Αμερική, ενώ κρούσματα αναφέρονται όλο και αυξανόμενα και στη Βρετανία. Και προσθέτει: «Αυτά τα στελέχη φαίνονται να είναι αποτελεσματικά στη μόλυνση υγιών ανθρώπων και μάλιστα περισσότερο από τα στελέχη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων».

Το στέλεχος USA300 είναι ανθεκτικό σε αντιβιοτικά πρώτης γραμμής και μπορεί να προκαλέσει αποστήματα στο δέρμα. Η ανθεκτικότητα του αποδίδεται στο γεγονός ότι τα κύτταρά του έχουν τοιχώματα που είναι διαφορετικά από εκείνα των ενδονοσοκομειακών βακτηρίων.

«Τους επιτρέπουν να έχουν καλύτερη επικοινωνία με το περιβάλλον και να αλλάζουν την τοξικότητά τους ανάλογα με τις συνθήκες ώστε να επιβιώνουν» εξηγεί ο δρ Μάσεϊ. Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει ακόμα λόγος ανησυχίας, αφού τα κρούσματα είναι λίγα, ωστόσο υπογραμμίζουν την ανάγκη της επαγρύπνησης.

Πηγή Espresso

    Στην κορυφή