ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΟΖΟΝ ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΕΥΡΩΠΗ


Τους πνεύμονες των Νοτιοευρωπαίων θα χτυπήσει η αύξηση των επιπέδων του όζοντος, αυξάνοντας τους θανάτους από την κλιματική αλλαγή τα επόμενα πενήντα χρόνια, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, της επιστημονικής ομάδας υπό τον καθηγητή Μπέρτιλ Φόρσμπεργκ, του πανεπιστημίου Ουμέα της Σουηδίας, σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Γαλλία και το Βέλγιο, θα υπάρξει αναλογικά η μεγαλύτερη αύξηση θανάτων από την έκθεση σε υψηλό ποσοστό όζοντος.

Η μελέτη αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματος Climate-TRAP και παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας στο Άμστερνταμ, με στόχο να προετοιμάσει τις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές για τις αναμενόμενες μεταβολές στη δημόσια υγεία, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η νέα έρευνα χρησιμοποίησε κλιματολογικά μοντέλα και σενάρια πρόβλεψης, για να προσομοιώσει σε ποιο βαθμό τα επίπεδα του όζοντος μπορεί να επηρεαστούν από τις κλιματικές αλλαγές και ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μετά το 1961 σε χώρες όπως η Βρετανία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία και το Βέλγιο, έχουν σημειωθεί οι περισσότεροι πρόσθετοι θάνατοι σχετιζόμενοι με το όζον λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου της θερμοκρασίας, ενώ η μεταβολή του κλίματος που έχει λάβει χώρα μετά τη δεκαετία του '70, προκαλεί πάνω από 140.000 πρόσθετους θανάτους ετησίως.

Επιπρόσθετα η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ποιότητα του αέρα και του πόσιμου νερού και κατ' επέκταση τις γεωργικές καλλιέργειες, αλλά και ευνοεί αρκετές θανατηφόρες ασθένειες, όπως η ελονοσία και όσες προκαλούν διάρροια.

Το όζον όταν βρίσκεται ψηλά στη στρατόσφαιρα, εμποδίζει την υπεριώδη ακτινοβολία να φθάσει στην επιφάνεια του πλανήτη μας, αλλά χαμηλά στη γη, δρα σαν "αέριο του θερμοκηπίου", ανεβάζοντας τη θερμοκρασία, ενώ όταν το αναπνέουμε πλήττει σαν οξειδωτική ουσία το αναπνευστικό σύστημα, προκαλώντας πόνο στο στήθος, βήχα, ερεθισμό του λαιμού και αίσθημα ασφυξίας.

Πηγή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


    Στην κορυφή