ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΨΥΧΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΚΑΝΝΑΒΗΣ


Ειδικοί από τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ελβετία και την Ολλανδία με επικεφαλής τον καθηγητή Τζιμ βαν Ος του Τμήματος Ψυχιατρικής και Νευροψυχολογίας του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, μελέτησαν επί 10 χρόνια περίπου 1.900 άτομα ηλικίας 14 έως 24 ετών και διαπίστωσαν ότι οι χρήστες κάνναβης έχουν πολύ υψηλότερο (σχεδόν διπλάσιο) κίνδυνο για ψύχωση, σε σχέση με όσους δεν έκαναν ποτέ χρήση της ναρκωτικής ουσίας.

«Η χρήση κάνναβης είναι ένας παράγων κινδύνου για την εμφάνιση συνακόλουθων ψυχωτικών συμπτωμάτων. Η συνεχιζόμενη χρήση κάνναβης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ψυχωτικής διαταραχής», αναφέρεται στη σχετική μελέτη, που δημοσίευσαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal.

Η νέα μελέτη, σύμφωνα με τον καθηγητή ψυχιατρικής έρευνας Ρόμπιν Μάρεϊ του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του King's College του Λονδίνου, ενισχύει προηγούμενα συμπεράσματα ερευνών ότι η συγκεκριμένη ουσία μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα ψυχικά προβλήματα.

«Η μελέτη προσθέτει ένα ακόμα λιθαράκι στον όγκο των στοιχείων που δείχνουν ότι η χρήση της παραδοσιακής κάνναβης συμβάλλει στην πρόκληση ψυχώσεων όπως η σχιζοφρένεια», δήλωσε ο Βρετανός ψυχίατρος.

Η νέα έρευνα ξεκαθαρίζει πλέον πως η κάνναβη προκαλεί την ψύχωση όχι μόνο όταν την παίρνουν άνθρωποι στους οποίους προϋπήρχαν ψυχωτικά συμπτώματα, αλλά ότι είναι η ίδια η ναρκωτική ουσία που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για την εκδήλωση τέτοιων συμπτωμάτων.

Πηγή ΣΚΑΪ.gr


    Στην κορυφή