ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΛΟΥΚΕΤΟΥ ΓΙΑ 210 ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ


Για για τον κίνδυνο κλεισίματος 210 κοινοτικών δομών ψυχικής υγείας και τα ευρύτερα προβλήματα στο χώρο της δημόσιας ψυχικής υγείας ενημέρωσε σήμερα το Δίκτυο Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας ΑΡΓΩΣ .Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθησαν εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων ληπτών και οικογενειών στο χώρο της ψυχικής υγείας.

Εκ μέρους του Δικτύου ΑΡΓΩΣ μίλησε ο Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, πρόεδρος του Δικτύου ΑΡΓΩΣ, δρ. Κοινωνικής Πολιτικής, Ταμίας ΔΣ ΠΕΨΑΕΕ, ο οποίος υπενθύμισε ότι οι περικοπές αφορούν 1500 ενοίκους σε στεγαστικές δομές και περισσότερους από 35.000 εξυπηρετούμενους σε καθημερινή βάση από τις μονάδες ψυχικής υγείας των ΝΠΙΔ. Έκανε αναδρομή στις ενέργειες του Δικτύου για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών, κατά τις οποίες οι εκπρόσωποι του Δικτύου έχουν συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, και έχουν συνεργαστεί και με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τέλος, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι στον αγώνα των ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και των εργαζομένων, οι οποίοι ξεπερνούν τους 3.000, συμπαραστέκονται όλοι οι εμπλεκόμενοι θεσμικοί φορείς.

Εκ μέρους της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, ο Δημήτρης Πλουμπίδης, Αντιπρόεδρος ΔΣ Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ), Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής ΚΨΥ Βύρωνα Καισαριανής, ανέφερε πώς «κανένας προγραμματισμός και καμία εξοικονόμηση δεν είναι δυνατή όταν κάθε 3-4 μήνες ανατρέπονται τα βασικά δεδομένα οργάνωσης της δημόσιας ζωής». Συνέχισε, λέγοντας πως εδώ και 25 χρόνια πραγματοποιείται στη χώρα μας μια εκτεταμένη ψυχιατρική μεταρρύθμιση, με πολύ σημαντικά κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει ήδη προχωρήσει ο απολογισμός της και γνωρίζουμε ότι έχει παραμείνει ημιτελής. Εδώ και 6-7 χρόνια η απουσία στρατηγικού επανασχεδιασμού και οι διαρκείς περικοπές των κονδυλίων έχουν καταστήσει αόριστη την πορεία της προς την ολοκλήρωση και μάλιστα των δύο πυλώνων της μεταρρύθμισης που είναι η εξωνοσοκομειακή φροντίδα και η πρόληψη. Η αιφνίδια περικοπή της απόφασης του Υπουργού Οικονομικών, ισοδυναμεί με διάλυση αυτών των μονάδων ψυχικής υγείας, με δραματικές συνέπειες για τους χρήστες και το προσωπικό και σηματοδοτεί την πλήρη ανατροπή της πορείας οικοδόμησης ενός σύγχρονου δικτύου ψυχιατρικών υπηρεσιών στη χώρα μας. Η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία κάλεσε, τέλος, τους αρμόδιους να προτείνουν λύση που θα επιτρέπει την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας αυτών των μονάδων, δηλώνει την συμπαράσταση της στο προσωπικό και τους χρήστες και την ετοιμότητα της στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για αυτό το κρίσιμο πρόβλημα.

Εκ μέρους της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος, η Αλίκη Γρηγοριάδου, Πρόεδρος ΔΣ Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος, τόνισε πώς απειλείται να ακυρωθούν προσπάθειες δεκαετιών για την υλοποίηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα. Έδωσε έμφαση στο ότι τα παιδιά και οι έφηβοι της χώρας αποτελούν μια ομάδα ευάλωτη και «αδικημένη», για την οποία λειτουργούν 60 δημόσιες δομές στη χώρα. Με τη σύγχρονη κρίση, βλέπουμε αύξηση των αποπειρών αυτοκτονιών των εφήβων, αύξηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και την εμφάνιση νέων μορφών βίας. Τα στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε ήταν πως το 20% του παιδικού και εφηβικού πληθυσμού παρουσιάζει κάποιου τύπου ψυχοπαθολογία. Ενώ, το 10% αυτού του ποσοστού αντιμετωπίζει ζητήματα σοβαρής ψυχιατρικής διαταραχής. Με την απόφαση για περικοπή, σημείωσε πως παραμένουν ακάλυπτες οι ανάγκες των παιδιών και των εφήβων, που αποτελούν τη σημαντικότερη επένδυση της Ελληνικής Πολιτείας.

Εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (ΠΟΣΟΨΥ), η Αγγέλα Τριανταφύλλου, Γραμματέας ΔΣ Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία, Πρόεδρος ΔΣ, ευχαρίστησε τους εργαζομένους στις κοινοτικές δομές για τις υπηρεσίες που προσφέρουν και έκανε αναφορά στο μεγάλο φορτίο της ψυχικής ασθένειας που επιβαρύνει συναισθηματικά και ψυχικά τις οικογένειες. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε πως «θα έπρεπε να ασχολούμαστε με τη διεύρυνση των υπηρεσιών παρά να αναλωνόμαστε στα αυτονόητα να περισώσουμε ότι έχει απομείνει». Διερωτήθηκε «εάν θα μιλήσουμε ποτέ για την κακοδιαχείριση από την πλευρά του κράτους και κατέληξε πώς «Δεν αντέχουμε άλλο τον εμπαιγμό και την κοροϊδία των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας και των οικογενειών τους».

Εκ μέρους της Παγκόσμιας Εταιρείας για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση (WAPR) και της Ομάδας Εργασίας για την Αναθεώρηση του Ψυχαργώς «2011 – 2020», ο κ. Στέλιος Στυλιανίδης, Αντιπρόεδρος WAPR, Αντιπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας, Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής Παντείου Πανεπιστημίου, δρ. Ψυχίατρος – Ψυχαναλυτής, τόνισε τη στιγμή που έρευνες δείχνουν πως 4 στους 10 Ευρωπαίους πάσχουν από ψυχικές διαταραχές, αποτελεί πολιτική διαστροφή, από τη μία το υπουργείο να καλεί τους εμπειρογνώμονες να γνωμοδοτήσουν για το ΨΥΧΑΡΓΩΣ των επόμενων χρόνων και από την άλλη να περικόπτει στο 45% τους πόρους των μονάδων ψυχικής υγείας, οδηγώντας είτε στην επιστροφή στα άσυλα, είτε σε έναν πραγματικό Καιάδα. Παρέθεσε στοιχεία που επιβεβαιώνουν την αυξημένη θνησιμότητα των ασυλοποιημένων ασθενών σε σύγκριση αυτούς που διαμένουν σε αποκαταστασιακό πλαίσιο στην κοινότητα. Ακόμη, ανέφερε πως η κρίση με την ψυχοπαθολογία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, ενώ το ποσοστό του πληθυσμού που παρουσιάζει οικονομικές δυσκολίες και κατάθλιψης πλησιάζει το 12%. Οι άνεργοι που διαρκώς πληθαίνουν, εκφράζουν 10% ευχές θανάτου, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με συνταξιούχους και εργαζομένους. Αναφέρθηκε στο έργο της Ομάδας Εργασίας, η οποία εκτιμώντας την τρέχουσα κατάσταση, συνέταξε ένα σύνολο προτάσεων για την εδραίωση και τη συνέχιση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Δήλωσε όμως, ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του, εάν το Υπουργείο συνεχίσει να παρουσιάζει αυτά τα κενά στο σχεδιασμό και να υποδαυλίζει τη λειτουργία των ήδη υπαρχόντων δομών.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για την Αναθεώρηση του ΨΥΧΑΡΓΩΣ, καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Βένος Μαυρέας, με επιστολή του δήλωσε πως θα χρειαστεί αντί για περικοπή, η ενίσχυση των προσπαθειών για σύγχρονες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και όχι η περιστολή τους. Τέλος, τόνισε πως το όλο οικοδόμημα του συστήματος των δημόσιων ψυχιατρικών υπηρεσιών, στο οποίο ανήκουν και εκείνες που λειτουργούν από ΜΚΟ, πρέπει να προφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού, ώστε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως πολιτισμένη κοινωνία.

Εκ μέρους των Σωματείων Εργαζομένων στην ψυχική υγεία, η κα. Κοτσώνη Ήβη, είπε πως «Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι στο κοινωνικό κράτος θα ενεργοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις μας στον αγώνα για το δικαίωμα στη ζωή και την αξιοπρέπεια. Θα πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στην πολιτική εγκατάλειψης των πολιτών οι οποίοι χρειάζονται θεραπεία, στην τύχη τους. Θα αγωνιστούμε ενωτικά, συλλογικά και δυναμικά, συντονίζοντας τη δράση και τους αγώνες μας, ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ για τις υπηρεσίες μας και τους εξυπηρετούμενους.». Τέλος, ζήτησε αυτά που οι εργαζόμενοι θεωρούν αυτονόητα: Να καταργηθεί η απόφαση περικοπής των προϋπολογισμών, να μην μείνει κανένας ψυχικά ασθενής κι εξαρτημένος στο δρόμο και να μην μείνει κανένας άνεργος στην ψυχική υγεία.

Την υποστήριξή τους εξέφρασαν οι:

κ. Βασίλης Λεβέντης, Βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά πώς «Συμβαίνει σε εμάς, τα παιδιά μας και τις οικογένειές μας. Εάν δεν αντιμετωπίσουμε έγκαιρα ένα ψυχικό νόσημα θα χρειαστεί να το αντιμετωπίσουμε μετά εφ’ όρου ζωής. Είναι πολύ σημαντική η αποκατάσταση, περισσότερο από την εκ των υστέρων φροντίδα. Συμπάσχουμε ως Δημοκρατική Αριστερά με εσάς. Οι πιο αδύναμοι πολίτες υποφέρουν. Δεν μπορεί να μας κάνει να κλείσουμε τα μάτια αλλά να διαμαρτυρηθούμε με όλη μας τη δύναμη.»

Ο γενικός γραμματέας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίας μετέφερε τη βαθειά θλίψη του προέδρου της ΕΣΑΜΕΑ και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη και ανέφερε πως η ΕΣΑΜΕ υποστηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων, των ασθενών και των οικογενειών τους στην ψυχική υγεία απέναντι σε μια ηγεσία που χαρακτηρίζεται από επικοινωνιακές δεξιότητες και όχι από την εξεύρεση ουσιαστικών λύσεων των προβλημάτων.

Στη συνέχεια, εκ μέρους της Επιτροπής Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Φ. Χρυσικός εξέφρασε την ουσιαστική συμπαράσταση προς τις κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας, καθώς από την πρώτη στιγμή έχουν βρεθεί κοντά στο πρόβλημα με επερωτήσεις στη Βουλή από βουλευτές του κόμματος και με παρουσία στις κινητοποιήσεις. Ακόμη δήλωσε τη θέση του κόμματος, ότι «Δεν είναι μια τυχαία επιλογή η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, καθώς υπάρχει μια ραγδαία απόσυρση του κράτους από βασικές του υποχρεώσεις, ιδίως από το χώρο της υγείας». Τέλος, αναφέρθηκε σε εγκυκλίους «που βγαίνουν και μετά αποσύρονται και αφορούν μειώσεις κρεβατιών, Εκχωρήσεις κρεβατιών σε ασφαλιστικούς φορείς και άλλες κινήσεις».

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του Δικτύου ΑΡΓΩΣ, κ. Θεοδωρουλάκης, δήλωσε πως «θα είμαστε όλοι παρόντες» στην διαδήλωση έξω από το Υπουργείο Υγείας την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011 και ώρα 10.00 για ακόμα προσπάθεια να διασωθεί η συνέχιση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.


    Στην κορυφή