ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑΣ ΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20 ΤΣΙΓΑΡΑ ΤΗ ΜΕΡΑ


Όσοι καπνίζουν πάνω από 20 τσιγάρα την ημέρα σχεδόν τριπλασιάζουν τον κίνδυνο να εκδηλώσουν εγκεφαλική αιμορραγία. Ερευνητές στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ μελέτησαν 426 περιπτώσεις υπαραχνοειδούς εγκεφαλικής αιμορραγίας το διάστημα 2002 - 2004 .

Όπως διαπιστώθηκε, οι συμμετέχοντες στη μελέτη που κάπνιζαν είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν υπαραχνοειδή αιμορραγία από τους μη καπνιστές. Και όσο περισσότερα τσιγάρα κάπνιζαν τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος που αντιμετώπιζαν.

Οι επιστήμονες, αφού ερεύνησαν και παράγοντες όπως η κατανάλωση αλατιού, το βάρος και το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, υπολόγισαν ότι οι καπνιστές είχαν κατά μέσο όρο 2,84 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλική αιμορραγία σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον δρ Τσι Κουάνγκ Κιμ, έγραψε στην «Επιθεώρηση Νευρολογίας, Νευροχειρουργικής και Ψυχιατρικής»: «Εχουμε αποδείξει ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο υπαραχνοειδούς αιμορραγίας, αλλά η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο με τον καιρό, αν και αυτή η ευεργετική επίδραση μπορεί να είναι μειωμένη σε φανατικούς καπνιστές. Για να αποφευχθούν περιπτώσεις υπαραχνοειδούς αιμορραγίας, τα ευρήματα της έρευνάς μας δείχνουν ότι απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες παγκοσμίως για καμπάνιες κατά του καπνίσματος».

Πηγή Espresso


    Στην κορυφή