ΚΕΘΕΑ: ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕΝΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ


"Λίγες μέρες πριν εμφανιστούν ενώπιον της Δικαιοσύνης για την παράνομη λειτουργία προγράμματος «αποτοξίνωσης» στην κλινική «Άγιος Νικόλαος» του Πειραιά, οι ιδιοκτήτες της, διοργανώνουν «διεθνές συνέδριο» στην Αθήνα, με το οποίο προωθούν την αμφιλεγόμενη και επικίνδυνη μέθοδο «ταχείας αποτοξίνωσης με νάρκωση» που εφαρμόζουν", επισημαίνεται σε σημερινή ανακοίνωση του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) που υπογραμμίζει ότι:

"Οι ιδιοκτήτες της συγκεκριμένης κλινικής ισχυρίζονται ότι παρέχουν (έναντι αδρής βεβαίως αμοιβής) τη μέθοδο ταχείας σωματικής αποτοξίνωσης από τα ναρκωτικά με χορήγηση ναλτρεξόνης σε κατάσταση νάρκωσης, παρόλο που η εφαρμογή της δεν επιτρέπεται από το νόμο ούτε βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις των επιστημονικών φορέων και την έκθεση που έχει συντάξει από το 2006 το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας για παράνομη λειτουργία, η δράση της κλινικής συνεχίζεται απρόσκοπτα εδώ και πολλά χρόνια, απομυζώντας χρήματα από τους εξαρτημένους και τις οικογένειές τους. Σημειώνεται ότι μετά το θάνατο ενός 30χρονου χρήστη το 2009 στην Κλινική, οι γονείς του οποίου έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, στο θέμα παρενέβη και η τότε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ζητώντας τον έλεγχο της κλινικής από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και τη Νομαρχία Πειραιώς.

«Εργαλείο» της Κλινικής Άγιος Νικόλαος αποτελεί τα τελευταία χρόνια η οργάνωση «Μέριμνα Ζωής», που έχουν συστήσει υπό μορφή ΜΚΟ οι ιδιοκτήτες της. Η οργάνωση δραστηριοποιείται ποικιλοτρόπως για να εξασφαλίσει κοινωνική αναγνώριση και «νομιμοποίηση» της δράσης και της αμφιλεγόμενης μεθόδου της Κλινικής. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει και το «διεθνές συνέδριο» Stapleford που αρχίζει σήμερα στην Αθήνα.

Oι εγκεκριμένοι δημόσιοι φορείς απεξάρτησης εφιστούν την προσοχή του κοινού και ιδίως των εξαρτημένων και των οικογενειών στις παράνομες μεθόδους που εφαρμόζει η κλινική «Άγιος Νικόλαος» και ζητούν από τον πολιτικό, επιστημονικό κόσμο και τα ΜΜΕ να μη στηρίζουν τις δράσεις της «Μέριμνας Ζωής», παρέχοντας νομιμοποίηση στην κερδοσκοπία εις βάρος των εξαρτημένων και των οικογενειών τους."


    Στην κορυφή