ΚΕΣΥ: ΝΑΙ ΣΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ


Χορήγηση φαρμάκων διακοπής καπνίσματος υπό όρους θα εισηγηθεί στο υπουργείο Υγείας το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), μετά από ομόφωνη απόφαση της συνεδρίασής του.

Όπως ανακοίνωσε εχθές σε συνέντευξη τύπου με θέμα την αντικαπνιστική εκστρατεία ο πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας, το ΚΕΣΥ εισηγείται τη τη συνταγογράφηση των φαρμάκων για τη διακοπή του καπνίσματος σε άτομα που έχουν ταυτόχρονα τρία σοβαρά χρόνια νοσήματα και συγκεκριμένα ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια, χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια και σακχαρώδη διαβήτη, ενώ στην περίπτωση αυτή η συμμετοχή του ασφαλισμένου θα είναι 25%.

Τα φάρμακα θα χορηγούνται με συμμετοχή του ασφαλισμένου 75% σε όσους συμμετέχουν σε προγράμματα διακοπής καπνίσματος σε κρατικά κέντρα, οταν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τη διακοπή του καπνίσματος Καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, παρουσίασε στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ότι οι Έλληνες είναι οι πρώτοι καπνιστές παγκοσμίως, κάτι που οφείλεται κυρίως στις γυναίκες.

Από την πλευρά τους ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης και γγ Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσαν ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή διάταξη για την απαγόρευση του καπνίσματος σε αυτοκίνητα στα οποία επιβαίνουν παιδιά κάτω των 12 ετών. Μάλιστα ο υφυπουργός επισήμανε πως οι έλεγχοι για την απαγόρευση δεν είναι ακόμη στα επιθυμητά επίπεδα.




    Στην κορυφή