ΚΕΕΛΠΝΟ: ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΓΡΙΠΗΣ - 148 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ


Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., η χώρα βρίσκεται σε φάση μείωσης της δραστηριότητας της γρίπης. Τα συστήματα επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης του ΚΕΕΛΠΝΟ καταγράφουν συστηματική μείωση των κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής για τρίτη συνεχή εβδομάδα (8η εβδ. 2011).

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. στις 9 Μαρτίου 2011, 82 σοβαρά κρούσματα γρίπης νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, ενώ έχουν καταγραφεί 148 θάνατοι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ, η δραστηριότητα της γρίπης στην χώρα θα εξακολουθήσει να έχει πτωτική πορεία στις επόμενες εβδομάδες, με την εμφάνιση συνεχώς μειούμενου αριθμού σοβαρών κρουσμάτων. Κυρίαρχο στέλεχος που απομονώνεται εξακολουθεί να είναι το Α(Η1Ν1)2009, ενώ στελέχη τύπου Β απομονώθηκαν σε ποσοστό 3,4% των δειγμάτων από την κοινότητα και στο 0,7% των δειγμάτων από τα νοσοκομεία.

Υπενθυμίζεται ότι η διασπορά του ιού ευνοείται σε ψυχρές κλιματικές συνθήκες, οι οποίες αυτήν την στιγμή επικρατούν στην χώρα.

Τονίζεται εκ νέου, ότι τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης σύμφωνα με τις οδηγίες των διεθνών οργανισμών υγείας, είναι:

α. Η τήρηση των κανόνων υγιεινής, καθώς και η αποφυγή συγχρωτισμού, ιδιαίτερα σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων.
β. Η ταχεία χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις και πάντα κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση. Ιδιαίτερη σημασία έχει η αντι-ιική θεραπεία στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια νόσηση) και σε όσους νοσούν σοβαρά ή εμφανίζουν επιπλοκές (περισσότερα στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. www.keelpno.gr).
γ. Ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού με το αντιγριπικό εμβόλιο συνιστάται καθ’ όλη τη διάρκεια της δραστηριότητας της νόσου.


    Στην κορυφή