ΚΕΕΛΠΝΟ: Ε COLI ΣΕ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΟ ΚΡΕΑΣ


Σύμφωνα με αποτελέσματα εργαστηριακού ελέγχου, που πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας σήμερα 1 Ιουλίου 2011, ανιχνεύθηκε E. Coli O157 σε κατεψυγμένο προϊόν κιμά όπως επίσης και σε κατεψυγμένα πικάντικα σουτζουκάκια (και τα δύο από βοδινό κρέας) που διακινήθηκαν από 2 Γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελληνική εταιρεία LIDL Hellas & ΣΙΑ Ο.Ε.

Ήδη από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων έχει απαιτηθεί η άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου των παραπάνω προϊόντων και συνεστήθη η αποφυγή της κατανάλωσης των.
Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. ενημερώνει ότι 250 περίπου διαφορετικά στελέχη E. coli παράγουν παρόμοιες τοξίνες ενώ περίπου τα 100 έχουν συσχετισθεί με
ανθρώπινη νόσο. Ο ορότυπος που απομονώθηκε είναι διαφορετικός από τον ορότυπο Ο104 που προκάλεσε πρόσφατες μεγάλες επιδημίες στην Γερμανία και στη Γαλλία. Συνεχίζεται ο εργαστηριακός έλεγχος για την πλήρη ταυτοποίηση των τοξινών του απομονωθέντος στελέχους.

Το τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. επιτηρεί την λοίμωξη από παρόμοια στελέχη E. coli και καταγράφονται ελάχιστα κρούσματα κατ έτος τα τελευταία χρόνια.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. τονίζει, σε κάθε περίπτωση, την ανάγκη τηρήσεως των απαραίτητων κανόνων υγιεινής κατά τη διάρκεια χειρισμού και κατανάλωσης τροφίμων και ιδιαίτερα τα κατωτέρω μέτρα, τα οποία αναφέρονται και στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ (διαθέσιμο στο www.keelpno.gr):
1) Την υγιεινή των χεριών κατά τον χειρισμό των τροφίμων, πριν από την κατανάλωση τροφής και μετά από την χρήση τουαλέτας.
2) Το καλό μαγείρεμα των τροφών (θερμοκρασία > 70 βαθμών για περισσότερο από 2 λεπτά).
3) Τον διαχωρισμό ωμών από μαγειρεμένα τρόφιμα και ιδιαίτερα την προσοχή στον ξεχωριστό χειρισμό των ωμών κρεάτων από ωμά λαχανικά.

Σε περίπτωση που καταναλωτές των παραπάνω προϊόντων εμφανίσουν κλινική συμπτωματολογία γαστρεντερίτιδας συστήνεται η επικοινωνία με γιατρό.




    Στην κορυφή