ΚΕΕΛΠΝΟ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ Ε. COLI


Το ΚΕΕΛΠΝΟ, σχετικά με την επιδημία γαστρεντερίτιδας και την εμφάνιση περιστατικών με κλινική εικόνα ουραιμικού αιμολυτικού συνδρόμου που εμφανίζεται ιδιαίτερα σε περιοχές της Βόρειας Γερμανίας, αναφέρει τα ακόλουθα:

Στις 22 Μαΐου 2011, η Γερμανία ανέφερε επιδημία γαστρεντερίτιδας από εντεροαιμορραγικό στέλεχος E.Coli, με συμπτώματα: ήπια πυρετική κίνηση, εμέτους, αιματηρή διάρροια και ως επιπλοκή την εμφάνιση ουραιμικού αιμολυτικού συνδρόμου.
Στις 27 Μαΐου, οι γερμανικές αρχές ανέφεραν ότι έχουν καταγραφεί 276 κρούσματα με κλινική εικόνα ουραιμικού αιμολυτικού συνδρόμου. Στην επιδημία αυτή, το 87% των κρουσμάτων είναι ενήλικες, με σαφή επικράτηση των γυναικών (68%). Δυο ασθενείς με διάγνωση ουραιμικού αιμολυτικού συνδρόμου έχουν καταλήξει.

Οι περισσότερες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στη Β. Γερμανία (κυρίως Αμβούργο, Β. Κ. Σαξωνία, Schleswig-Holstein), ενώ μεμονωμένα κρούσματα έχουν αναφερθεί στην Δυτική και Ανατολική Γερμανία .

Η πηγή της επιδημίας δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί και η επιδημιολογική μελέτη είναι ακόμη σε εξέλιξη, σύμφωνα με την εκτίμηση κινδύνου που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Οι επίσημες Υγειονομικές Αρχές της Γερμανίας υποψιάζονται ότι μολυσμένα τρόφιμα ευθύνονται για την επιδημία. Οι τελευταίες έρευνες εστιάζουν στα ωμά λαχανικά. Τα πρώτα αποτελέσματα του ελέγχου των περιπτώσεων (σε 25 περιστατικά και 96 ελέγχους), που δόθηκαν από το Robert Koch Institut (RKI) και τις υγειονομικές αρχές του Αμβούργου, υποδηλώνουν σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στη λοίμωξη και την κατανάλωση ωμής ντομάτας, φρέσκων αγγουριών και μαρουλιών. Δείγματα από φρέσκα αγγούρια που εισάγονται από την Ισπανία στο Αμβούργο εξετάσθηκαν και βρέθηκαν θετικά στις τοξίνες Shiga (Shiga toxin E.Coli). Λαμβάνοντας υπόψη ότι η επιδημία βρίσκεται σε εξέλιξη, το RKI και το Federal Institut for Risk Assessment (BfR) προτείνουν στους κατοίκους στη Γερμανία ν’ αποφεύγουν την κατανάλωση ωμής ντομάτας, φρέσκων αγγουριών και φυλλώδους σαλάτας, κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας, μέχρι να υπάρξει νεώτερη ανακοίνωση. Συστήνονται τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και κυρίως καλό πλύσιμο των ωμών λαχανικών.
Άλλα κράτη-μέλη που ανέφεραν περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας με ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο είναι: η Σουηδία ανέφερε 10 περιπτώσεις, το Ηνωμένο Βασίλειο 2 περιστατικά, η Δανία 3 περιστατικά, η Ολλανδία 1 περιστατικό. Να σημειωθεί ότι όλα τα κρούσματα αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στην Γερμανία.

Στην χώρα μας έχουν ενημερωθεί όλοι οι αρμόδιοι φορείς για την διενέργεια ελέγχων με σκοπό την προστασία των πολιτών. Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του έχει ενημερώσει τις επιχειρήσεις τροφίμων, σούπερ μάρκετ, αγορές κ.α. για τους σχετικούς προληπτικούς ελέγχους.

Με εντολή του ΥΥΚΑ, το ΚΕΕΛΠΝΟ αποστέλλει οδηγίες στις αρμόδιες ΥΠΕ και τους ιατρικούς συλλόγους της Χώρας και συστήνει επαγρύπνηση όλων των επαγγελματιών υγείας της χώρας, ώστε να διαγνώσουν έγκαιρα τις περιπτώσεις που συνδέονται με την επιδημία αυτή. Συγκεκριμένα οι ασθενείς με κλινική εικόνα γαστρεντερίτιδας, που συνοδεύεται από αιματηρή διάρροια, και που αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στη Β. Γερμανία πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή και να δηλώνονται στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στην χώρα μας δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, εφόσον μέχρι τώρα δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα από το δίκτυο επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ. Το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα αρμόδια ευρωπαϊκά δίκτυα με σκοπό την παρακολούθηση της εξέλιξης της επιδημίας.


    Στην κορυφή