Ισορροπημένη διατροφή ακόμη και στα πιο απαιτητικά meetings


Meetings ή για εμάς τους Έλληνες πολύωρες συναντήσεις με ή χωρίς εντάσεις και με μικρά διαλλείματα για καφέ με γλυκίσματα. Αλλά και με τα ταχυφαγία να λαμβάνουν δράση.
Σφολιάτες, τυροπιτοειδή, σάντουιτς με βασικό στοιχείο τη μαγιονέζα, τα λιπαρά τυριά και φυσικά τα λαχανικά να λάμπουν δια της απουσίας τους. Τι μπορεί να συμβεί αν η μοναδική μας ευκαιρία για φαγητό είναι αυτή της ώρας που οι συνάδελφοι μας προσφέρουν απλόχερα τον κατάλογο μιας πιτσαρίας ή ενός σουβλατζίδικου; Μήπως αναρωτιέστε τι συμβαίνει και πήρατε τόσο γρήγορα βάρος ή γιατί αυξήσατε τη χοληστερίνη ή τα τριγλυκερίδιά σας;


Όταν παραλείπεται το πρωινό για να «σώσετε» θερμίδες

Μπορεί να γνωρίζετε ότι το meeting που έχετε προγραμματίσει μέσα στην ημέρα θα συνοδεύεται από πολλά ελκυστικά σνακ και γλυκίσματα, ωστόσο η τακτική του να «γλιτώσετε» τις θερμίδες του πρωινού εφόσον θα τις καταναλώσετε αργότερα είναι μάλλον η πιο λανθασμένη σκέψη. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η παράλειψη του πρωινού γεύματος σχετίζεται με άστατο διατροφικό πρόγραμμα, αυξημένη κατανάλωση θερμιδογόνων σνακ εκτός σπιτιού και πιθανή αύξηση βάρους. Είναι, δηλαδή, σχεδόν σίγουρο ότι παραλείποντας το πρωινό θα καταναλώσετε τελικά πολύ περισσότερα τρόφιμα, και κατ’ επέκταση θερμίδες, κατά τη διάρκεια του meeting.


Έχετε πάρει μαζί σας το δικό σας σνακ;


Πολύ συχνά στη δουλειά παίρνουμε μαζί μας κάποιο σνακ για να το καταναλώσουμε σαν κυρίως γεύμα αλλά καταλήγει είτε ως συμπληρωματικό κατά τη διάρκεια της εργασίας μας ή απλά επιστρέφει μέσα στη τσάντα μας. Σε μια πρόσφατη μελέτη προσπάθησαν να ερευνήσουν το αίσθημα του κορεσμού και κατά πόσο συνδέεται με την κατανάλωση ενός μικρού γεύματος. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις διαφορετικές ομάδες.

Κάθε ομάδα κατανάλωνε ένα γεύμα διαφορετικής σύστασης. Το γεύμα της πρώτης ομάδας ήταν πλούσιο σε πρωτεΐνη, της δεύτερης πλούσιο σε υδατάνθρακες και το τρίτο γεύμα ήταν πλούσιο σε λίπος. Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν πως η επίδραση των μικρών γευμάτων στο αίσθημα του κορεσμού δεν ήταν σημαντική, ενώ τα πρωτεϊνούχα γεύματα παρουσίαζαν τη μεγαλύτερη επίδραση. Ωστόσο δεν καθυστέρησαν ούτε μείωσαν την κατανάλωση του επόμενου κυρίως γεύματος, με αποτέλεσμα τα άτομα να οδηγούνται σε θετικό ενεργειακό ισοζύγιο σε σχέση με την αποφυγή του ενδιάμεσου γεύματος. Συμπεραίνουμε, λοιπόν, πως τα μικρογεύματα ανεξαρτήτου σύνθεσης, χρόνου λήψης ή ενεργειακής πυκνότητας της τροφής, όταν καταναλώνονται ενώ δεν υπάρχει το πραγματικό αίσθημα της πείνας, δεν έχουν κάποιο αποτέλεσμα στην καθυστέρηση της πείνας μας ούτε καταφέρνουν να μειώσουν την ποσότητα που καταναλώνουμε στο επόμενο γεύμα μας. Συνεπώς μην καταναλώνετε τα σνακ σας με το επιχείρημα «ας φάω τώρα και δεν θα φάω αργότερα» γιατί τελικά φαίνεται ότι η κατανάλωση φαγητού στο επόμενο γεύμα δε θα μειωθεί αντιστοίχως.

Εάν λοιπόν κάποιος συνάδελφος, σας φέρει κάποιο γλυκό, και δεν πεινάτε πραγματικά, μπορείτε να το αρνηθείτε ευγενικά ή για να μην τον «κακοκαρδίσετε» απλά ευχαριστείστε τον και καταναλώστε το μόνο στην περίπτωση που η διάρκεια του meeting διήρκεσε περισσότερο από 90 λεπτά με το στομάχι σας να εκκρίνει γαστρικό υγρό μάταια.. Εάν στο γραφείο παραγγείλουν πίτσα ή σουβλάκια κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εσείς μην παρασυρθείτε γιατί απλά θα καταναλώσετε ένα γεύμα παραπάνω εάν δεν πεινάτε πραγματικά ή αρκεστείτε σε μία πλούσια σαλάτα χωρίς τη σως. Τέλος εάν υπάρχουν εκτεθειμένα γλυκά ή κουλουράκια απλά καλύψτε τα και αναρωτηθείτε αν πραγματικά πεινάτε.


Ακούστε τις αισθήσεις σας

Αν κατά τη διάρκεια πολύωρων συναντήσεων η κακοσμία του στόματος και η ξηροστομία σας ενοχλεί και ο πονοκέφαλος τείνει να εγκατασταθεί μόνιμα προσπαθήστε να θυμηθείτε πότε ήταν η τελευταία φορά που ήπιατε νερό ή φάγατε κάτι. Η κακοσμία οφείλεται τις περισσότερες φορές στο άδειο στομάχι και την αυξημένη ενεργειακή απαίτηση κατά τη διάρκεια παρατεταμένης πνευματικής εργασίας όπου ο εγκέφαλος ζητά το μοναδικό καύσιμό του που δεν είναι άλλο από το μονοσακχαρίτη γλυκόζη. Σε περίπτωση που έχουν περάσει περισσότερες από 2 με 3 ώρες από το τελευταίο γεύμα σας αναζητείστε κάποιο φρέσκο φρούτο ή αποξηραμένους ξηρούς καρπούς αλλά πριν από αυτό σιγουρευτείτε πως δεν έχετε ξεχάσει να πιείτε νερό. Καλή δουλειά, να ακούτε την πείνα σας αλλά και να προλαμβάνετε την δίψα σας!

Κονδάκη Κατερίνα
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
www.nutrimed.gr


    Στην κορυφή