ΙΣΑ: ΣΥΝΤΑΓΟΛΟΓΙΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ


Τους όρους της προτεινόμενης σύμβασης του Ενιαίου Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) κατήγγειλαν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και οι Ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί στη συνάντηση που είχαν με τη συμμετοχή του Προέδρου του ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ κ. Ν.Βλασταράκου, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα που απασχολεί τόσο τον ιατρικό κόσμο, όσο και το σύνολο των πολιτών της χώρας σχετικά με τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα, συμφώνησαν ομόφωνα να παροτρύνουν κάθε γιατρό μέλος τους να αρνηθεί να υπογράψει τις εξευτελιστικές συμβάσεις, προτρέποντάς τους να αποστείλουν ο καθένας ξεχωριστά εξουσιοδοτήσεις στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών με τις οποίες θα ζητούν από τον ΙΣΑ να διαπραγματευτεί για λογαριασμό όλων των γιατρών την υπογραφή μιας Συλλογικής Σύμβασης, αλλά και την δυνατότητα συνταγογράφησης ΟΛΩΝ των γιατρών στο ΕΟΠΥΥ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εκφράστηκαν οι εντονότατες διαφωνίες για τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος όπως διαπιστώθηκε οδηγεί σε δραματικές μειώσεις των υπαρχόντων παροχών υγείας προς τους ασφαλισμένους και θίγει στη βάση την αξιοπρέπεια του ιατρικού κόσμου.

Ως αδιαπραγμάτευτο στοιχείο, που αποτελεί την απόλυτη κόκκινη γραμμή προκειμένου να επανεξετασθεί το συνολικό ζήτημα έθεσαν το αυτονόητο, αλλά παρ’ όλα αυτά μη προβλεπόμενο από τον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ, το δικαίωμα όλων των γιατρών συμβεβλημένων και μη να συνταγογραφούν φάρμακα και εξετάσεις στους ασθενείς τους και συγχρόνως να έχουν τη δυνατότητα όλα τα εργαστήρια να συμμετέχουν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Επίσης εκφράστηκε η αποφασιστικότητα του ιατρικού κόσμου να εντείνει τις προσπάθειες σε συνεργασία και με άλλους κοινωνικούς φορείς, προκειμένου να ανατρέψουν την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, που έχει αποδειχθεί ότι υπακούει αδιαμαρτύρητα στις εντολές της Τρόικα και έχει φέρει σε αυτή την κατάσταση όλους τους πολίτες και τον ιατρικό κόσμο.

Τελος, αναμένονται αποφάσεις από τη συνάντηση των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων όλης της Χώρας και των Κλαδικών Φορέων την ερχομενη Κυριακη στα γραφεία του Ι.Σ.Α.


    Στην κορυφή