ΙΣΑ: Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΑ ΚΑΡΤΕΛ


Σε άνοιγμα του ιατρικού επαγγέλματος, προχώρησε αιφνιδιαστικά ο Υπουργός Υγείας, την Παρασκευή, στέλνοντας εγκύκλιο προς κάθε αρμόδιο φορέα για την εφαρμογή του νόμου 3919/2011, όπως καταγγέλλει το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας:

"Με αυτή την εγκύκλιο, ουσιαστικά απελευθερώνει πλήρως το ιατρικό επάγγελμα και δίνει τη δυνατότητα, όποιος θέλει ακόμα και μη γιατρός, να ανοίγει όσα ιατρεία θέλει, σε όποια περιοχή της χώρας επιθυμεί. Ουσιαστικά καταργεί οποιαδήποτε διαδικασία για την άδεια λειτουργίας.

Επίσης, καταργεί κάθε διαδικασία αδειοδότησης για την παροχή υπηρεσιών Υγείας ΠΦΥ, εξομοιώνοντας τις εταιρίες αυτές με τις εμπορικές εταιρίες. Ουσιαστικά μετατρέπει τους γιατρούς σε υπαλλήλους των μεγάλων σουπερμάρκετ της Υγείας.

Είναι απαράδεκτη η κατάργηση του ίδιου του ορισμού του ιατρείου και του πολυιατρείου ως χώρου αυτοτελούς και κατάλληλου για την παροχή αποκλειστικά ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.

Είναι απαράδεκτο ότι καταργεί την ιατρική εταιρεία ως εταιρεία με αποκλειστικό σκοπό την παροχή υπηρεσιών υγείας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, εξομοιώνοντάς την πλήρως με τις πάσης φύσεως εμπορικές εταιρείες.

Είναι απαράδεκτο ότι καταργεί όλες τις απαγορεύσεις του άρθρου 14 του π.δ. 84/2001 με τις οποίες τέθηκε το πλαίσιο και οι βασικές προδιαγραφές άσκησης της ιατρικής στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, σε αντιδιαστολή με τις ιδιωτικές κλινικές.

Είναι απαράδεκτο ότι, αν και εγκύκλιος, ρυθμίζει διαφορετικά το ζήτημα της χορήγησης της άδειας λειτουργίας. Έτσι ενώ το άρθρο 35του ν.4025/11, που δημοσιεύτηκε 2 μόνο μέρες πριν, ρητά προβλέπει τη χορήγηση άδειας λειτουργίας ιατρείου από τον ΙΣ, η εγκύκλιος θεωρεί την άδεια λειτουργίας καταργηθείσα και μάλιστα αναδρομικά από 2.7.2011, προβλέποντας επιπλέον διαφορετικές προθεσμίες εντός των οποίων πρέπει να δράσει η Διοίκηση.

Ζητούμε την άμεση ανάκληση της εγκυκλίου, επιφυλασσόμενοι άλλως παντός νομίμου δικαιώματος προς πάσα κατεύθυνση, καθώς και άλλες ενέργειες σε συντονισμό με τους άλλους Ιατρικούς Συλλόγους και φορείς της χώρας".


    Στην κορυφή