ΙΣΑ: ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ Η ΧΡΗΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ


Με αφορμή το θλιβερό γεγονός του θανάτου διαδηλωτή στη διάρκεια των κινητοποιήσεων της 20-10-2011, επανήλθε στο προσκήνιο η επικινδυνότητα της χρήσης χημικών ουσιών – δακρυγόνων από τις δυνάμεις επιβολής της Δημόσιας Τάξης.

Ο ΙΣΑ τον Ιούνιο του 2011 πάρων στο Ιατρείο Πρώτων Βοηθειών στη Πλατειά Συντάγματος στη διάρκεια ανάλογων κινητοποιήσεων, έθεσε το θέμα της επικινδυνότητας από τη χρήση χημικών ουσιών από τις Δυνάμεις Τάξεις και μάλιστα απέστειλε στο Γενικό Χημείο του Κράτους προς ανάλυση χρησιμοποιηθέντα φιαλίδια χημικών.

Τα αποτελέσματα ανάλυσης έδειξαν μεταξύ άλλων την ύπαρξη της χημικής ουσίας CS, η όποια σύμφωνα και με την άποψη της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, κατατάσσεται στα χημικά όπλα, με σοβαρές έως και πολύ σοβαρές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

Επισημαίνεται ότι με απόφαση του ΟΗΕ (2603/16-12-1969) απαγορεύεται η χρήση αυτού του τύπου των χημικών ουσιών από τα κράτη μέλη για πολεμικούς σκοπούς.

Ακόμη η σύμβαση του Παρισιού του 1993, που έχει επικυρωθεί και από την Ελλάδα, προβλέπει την απαγόρευση παραγωγής χημικών ουσιών για στρατιωτικούς σκοπούς και εμείς προσθέτουμε ποσό μάλλον για ειρηνικά διαδηλώνοντες πολίτες.

Ο ΙΣΑ προειδοποιεί για μια φόρα ακόμη την Επίσημη Πολιτεία και την Κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να βάλλουν τέλος στη χρήση χημικών ουσιών κατά των διαδηλωτών, που μπορούν να οδηγήσουν από παροδικές βλάβες της υγείας μέχρι το χειρότερο, πριν να είναι πολύ αργά.
Τέλος εκτιμούμε ότι τους δύσκολους καιρούς για την πατρίδα, μόνο η αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης και ο σεβασμός των δεινοπαθούντων πολιτών, μπορούν να μας εμπνεύσουν την ελπίδα για έξοδο από το αδιέξοδο και όχι η καλλιέργεια ενός κλίματος αντιπαράθεσης της πολιτικής εξουσίας με τους πολίτες.


    Στην κορυφή