ΙΑΤΡΟΙ ΝΙΚΑΙΑΣ: "ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΑΠΟΣΥΡΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΑ ΤΗΣ 21/1"


Νέα γενική συνέλευση θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη οι ιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας, τονίζοντας πως αν δεν πληρωθούν τις πρόσθετες εφημερίες των 4 περασμένων μηνών θα αποσυρθούν απο την εφημερία της ερχομένης Παρασκευής. Ειδικότερα ανακοίνωσαν:

"Την περασμένη Παρασκευή 14-1-2011 ο αρμόδιος υφυπουργός υγείας κ. Τιμοσίδης δεσμεύθηκε δημόσια ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εγκρίνει και θα αποζημιώσει το πρόσθετο εφημεριακό έργο των ιατρών του νοσοκομείου μας, το οποίο λόγω αναγκών φτάνει τουλάχιστον στο 13% επί των τακτικών εφημεριών. Επίσης δεσμεύθηκε ότι το ΚΥ Σαλαμίνας που υπάγεται στο νοσοκομείο μας θα ενταχθεί στην Γ’ ζώνη. Μέχρι σήμερα κάποιο σχετικό έγγραφο για τα παραπάνω από το υπουργείο ή την ΥΠΕ δεν έχει εκδοθεί.

2. Υπενθυμίζουμε ότι οι αντικειμενικές αυτές ανάγκες προκύπτουν α) από την μέχρι τώρα ολιγωρία της πολιτείας να καλύψει τις κενές θέσεις ιατρικού προσωπικού που έχουν ήδη προκηρυχθεί και β) από την ιδιαιτερότητα του συστήματος γενικής εφημερίας στον Πειραιά και την Δυτική Αθήνα που απαιτεί πολύ μεγάλο εφημεριακό έργο σε σύγκριση με τα νοσοκομεία του κέντρου.

3. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στελέχωσης με το νοσηλευτικό προσωπικό (380 νοσηλευτές σε κυκλική βάρδια αντί για τουλάχιστον 900 που απαιτούνται στοιχειωδώς), μια κατάσταση που επίσης αντικειμενικά αυξάνει το απαιτούμενο εφημεριακό έργο των ιατρών ειδικά στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.

4. Εν όψει του σχεδιαζόμενου (από 1-2-11 ή από 1-3-11) νέου συστήματος γενικής εφημερίας στο λεκανοπέδιο – το οποίο συμφωνούμε ότι θα ανακουφίσει πραγματικά το εφημεριακό έργο του νοσοκομείου μας εφόσον ισχύσει η πάγια πρότασή μας για γενική εφημερία 1 κάθε 4 ημέρες όπως στην Αθήνα (αντί για 1 κάθε 3 και μάλιστα 24ωρη όπως είναι σήμερα)- επισημαίνουμε ότι θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στο ΕΚΑΒ και στο ΕΚΕΠΥ ότι τα επείγοντα περιστατικά, ειδικά δε οι τραυματίες, θα πρέπει να κατευθύνονται αποκλειστικά στα εφημερεύοντα νοσοκομεία.

5. Το κριτήριο της υλοποίησης στην πράξη της δημόσιας δέσμευσης της πολιτικής ηγεσίας ειναι η αποπληρωμη των πρόσθετων δεδουλευμένων πρόσθετων εφημεριών των 4 περασμένων μηνών (τόσο Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου όπου σύμφωνα με το νέο ΦΕΚ δεν τίθεται όριο, όσο και Δεκεμβρίου όπου με το νέο ΦΕΚ τίθεται όριο 9% ανά ΥΠΕ). Απαιτούμε την δρομολόγηση της αποπληρωμής αυτής το επόμενο 4ήμερο.
Σε διαφορετική περίπτωση οι ιατροί που έχουν εξαντλήσει το όριο τακτικών εφημεριών θα αποσυρθούν απο την εφημερία της 21/1.. Προκειμένου να ενισχυθεί η παραπάνω θέση μας, οι γιατροί στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα θα καταθέσουν δηλώσεις επίσχεσης εργασίας με ημερομηνία έναρξης την Παρασκευή 21/1.

Καλούμε τα αρμόδια όργανα (ΥΠΕ, υπουργείο, ΕΚΑΒ και ΕΚΕΠΥ) να φροντίσουν για την εξυπηρέτηση των επειγόντων περιστατικών του λεκανοπεδίου κατ’ αρχήν για τη γενική εφημερία 21-1-2011.
(Διευκρινίζεται ότι το ατομικό δικαίωμα κάθε μεμονωμένου γιατρού που έχει εξαντλήσει το όριο πρόσθετων εφημεριών και θέλει να αποσυρθεί από σήμερα διατηρείται, στην περίπτωση δε αυτή την ευθύνη για τους ήδη νοσηλευόμενους ασθενείς την αναλαμβάνουν οι συντονιστές διευθυντές).
Τετάρτη 1μμ συνάντηση των εκπροσώπων μας (πενταμελούς, προέδρου επιστ. Συμβουλίου και διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας) με τη διοίκηση της ΥΠΕ"


    Στην κορυφή