ΙΑΤΡΕΙΟ "ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ" ΓΙΑ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ Ο ΙΣΑ


Μείζον κοινωνικό πρόβλημα αποτελούν σήμερα οι οι χιλιάδες ανασφάλιστοι και άστεγοι πολίτες που δεν έχουν καμία πρόσβαση, στις υπηρεσίες υγείας. Με δεδομένο ότι απαιτούνται ισχυρές συμμαχίες, για ν’αντιμετωπιστούν τα επιτακτικά πλέον κοινωνικά προβλήματα που άπτονται του τομέα της υγείας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», υπέγραψαν Σύμφωνο Συνεργασίας, για την στήριξη των ανασφάλιστων, άστεγων, αδύναμων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού που έχουν χτυπηθεί από την οικονομική κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό, εγκαινιάζουν το πρώτο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, το οποίο θα στεγαστεί στα γραφεία του ΙΣΑ (Σεβαστουπόλεως 113) και θα λειτουργεί με εθελοντές ιατρούς, διαφόρων ειδικοτήτων μέλη του ΙΣΑ, παρέχοντας Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στις λιγότερο ευνοούμενες κοινωνικές ομάδες και στους ανασφάλιστους πολίτες .

Τα εγκαίνια του Ιατρείου, πρόκειται να γίνουν, από τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β’, την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου στις 7 μ.μ, στα γραφεία του ΙΣΑ .

Στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, θα γίνεται κλινική εξέταση και παρακολούθηση των ασθενών ,από εθελοντές ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, χορήγηση φαρμάκων και παραπομπή για εργαστηριακές εξετάσεις, σε Ιατρεία και Ιατρικά Κέντρα εθελοντών ιατρών του ΙΣΑ, καθώς και εμβολιασμός παιδιών, ευπαθών ομάδων και ηλικιωμένων.

Ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. Γιώργος Πατούλης τονίζει ότι « στην σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, οι γιατροί της Αθήνας, στέκονται δίπλα στους πολίτες που υποφέρουν, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους, στις λιγότερο ευνοούμενες κοινωνικές ομάδες»

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της ΜΚΟ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» Κωστής Δήμτσας, επισημαίνει ότι «μπροστά στην κρίση η "Αποστολή" με εντολή του Αρχιεπισκόπου ,επιχειρεί ν απλώσει ένα κοινωνικό δίχτυ ,για τους αδύνατους ,με στόχο να μην μείνει ( όσο αυτό είναι δυνατό), κανείς χωρίς φαγητό, γιατρό και φάρμακο.


Χιλιάδες ανασφάλιστοι

Έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν χιλιάδες ανασφάλιστοι και οικονομικά εξαθλιωμένοι πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση, στην νοσηλευτική και φαρμακευτική περίθαλψη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένας στους τέσσερις εργαζόμενους, σε σύνολο 2,5 εκατομμυρίων είναι ανασφάλιστος. Ενώ 350 χιλιάδες πολίτες, δηλώνουν μακροχρόνια άνεργοι.

Επίσης περισσότεροι από 300.000 πρώην έμποροι και επιχειρηματίες, έχουν οφειλές στον ΟΑΕΕ, με αποτέλεσμα να χάνουν την ασφαλιστική τους κάλυψη. Απ’ αυτούς οι 150.000 είναι μακροχρόνια ανασφάλιστοι.

Σύμφωνα με στοιχεία των αρμόδιων αρχών, το τελευταίο χρόνο, καταγράφεται μεγάλος αριθμός αστέγων και οικονομικά εξαθλιωμένων πολιτών, οι οποίοι δεν έχουν υγειονομική περίθαλψη καθώς χρωστάνε στον ΟΑΕΕ και δεν μπορούν να βγάλουν Βιβλιάριο Υγείας Απόρων.

Όπως εξηγεί ο κ. Πατούλης , ένας απάνθρωπος και παράλογος νόμος ,επιτάσσει για την έκδοση Βιβλιάριου Υγείας Απόρου, να γίνει προσκόμιση του εκκαθαριστικού της εφορίας.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγάλουν Βιβλιάριο Υγείας Απόρου όσοι χρωστάνε είτε στον Ασφαλιστικό τους Φορέα, είτε στην εφορία , όσο εξαθλιωμένοι και εάν είναι οικονομικά .Δυστυχώς οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, στερούνται ασφαλιστικής κάλυψης», τονίζει ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α.

Από την πλευρά του ο κ. Δήμτσας επισημαίνει ότι «τους τελευταίους μήνες, έχει προστεθεί μία νέα κατηγορία, αυτή, που αποκαλούμε νεοαστέγους.
Πρόκειται για πολίτες που έμειναν άνεργοι, δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα χρέη τους και τους έχουν κάνει έξωση. Αυτό είναι ένα καινούριο προφίλ, για την ελληνική κοινωνία που η εκκλησία το συναντά, διογκούμενο, καθημερινά»

Οι δράσεις

Το Σύμφωνο Συνεργασίας, που υπεγράφη μεταξύ του ΙΣΑ και της Μ.Κ.Ο. «Αποστολή», περιλαμβάνει πέραν της λειτουργίας του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής και την λειτουργία με γιατρούς εθελοντές του ΙΣΑ των κινητών μονάδων πρωτοβάθμιας περίθαλψης, που διαθέτει η "Αποστολή".

Ειδικότερα το Σύμφωνο Συνεργασίας αφορά στις εξής δράσεις :

Ιατρικές Επισκέψεις Ιατρών του Ι.Σ.Α. στις μονάδες της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Παροχή υπηρεσιών πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης στις 145 Ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Στελέχωση με εθελοντές ιατρούς του Ι.Σ.Α. των κινητών μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
Δημιουργία και Στελέχωση με εθελοντές ιατρούς μέλη του ΙΣΑ ομάδας δράσης, στην εσωτερική και εξωτερική Ιεραποστολή.



Ρεπορτάζ Υγείας


    Στην κορυφή