Η υπερπροστασία, αιτία για υπέρβαρα κορίτσια


Η υπερπροστασία των γονέων και η έλλειψη σωματικής άσκησης των νεαρών κοριτσιών είναι οι δύο αιτίες στις οποίες οι επιστήμονες αποδίδουν την παιδική παχυσαρκία, όπως δημοσιεύει η Daily Mail.

Στην ηλικία των επτά, ένα στα τέσσερα κορίτσια είναι υπέρβαρο, ενώ στα αγόρια το αντίστοιχο ποσοστό είναι ένα στα έξι, όπως επισημαίνεται σε έρευνα που διενεργήθηκε σε 11.000 παιδιά στη Μεγάλη Βρετανία, γεννημένα από το 2000 έως το 2002.

Οι ερευνητές επιρρίπτουν ευθύνες στις μητέρες και προειδοποίησαν πως δεν πρέπει να αγνοούν τα παραπανίσια κιλά των παιδιών τους θεωρώντας τα χαριτωμένα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το φύλο και ο αριθμός των αδελφών – αγοριών και κοριτσιών – επηρεάζουν τα κιλά ενός παιδιού.

Τα επτάχρονα μοναχοπαίδια είναι 25% πιο υπέρβαρα σε σχέση με αυτά που έχουν τουλάχιστον έναν αδερφό ή αδερφή και 30% πιο βαριά από αυτά που έχουν δύο αδέρφια.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γονείς παραχαϊδεύουν τα παιδιά αλλά και στην έλλειψη συντρόφων για παιχνίδι στο σπίτι.

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, τα πεντάχρονα που είναι υπέρβαρα, κατά πάσα πιθανότητα (25%) θα έχουν ακόμη περισσότερα κιλά όταν θα κλείσουν τα επτά τους χρόνια. Επίσης, παιδιά με υπέρβαρους γονείς ή με μητέρα καπνίστρια, είναι πολύ πιθανόν να είναι κι αυτά υπέρβαρα.. Στην ηλικία των επτά κορίτσια με μέσο ύψος 1.20 έχουν καταχωρηθεί ως υπέρβαρα αν ζυγίζουν περίπου 27 κιλά και παχύσαρκα αν είναι 30 κιλά. Αγόρια της ίδιας ηλικίας και του ίδιου ύψους θεωρούνται υπέρβαρα αν ζυγίζουν 28 κιλά και παχύσαρκα αν είναι 34 κιλά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα κορίτσια και τα μοναχοπαίδια είναι αυτά που μπορεί να γίνουν παχύσαρκα στις ηλικίες των πέντε και επτά χρόνων. Δεν μπορούν να διευκρινίσουν αν ξεκάθαρες αιτίες του φαινομένου είναι ότι το γεγονός ότι τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες από τα αγόρια, η έλλειψη σωματικής άσκησης ή ότι τα κακομαθαίνουν οι γονείς τους, αλλά ένας συνδυασμός όλων αυτών, όπως ισχυρίζονται.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Βρετανικό Ιατρικό Περιοδικό, τα παχύσαρκα παιδιά παρουσιάζουν προβλήματα καρδιοπάθειας στην ηλικία των 15 χρόνων.

Πηγή Real.gr



    Στην κορυφή