Η ψυχολογία μας τα φετινά Χριστούγεννα


Τα Χριστούγεννα είναι μια από τις πιο σημαντικές γιορτές του χρόνου διότι σηματοδοτούν τη χαρά ,την αγάπη και την προσφορά . Τα τελευταία χρόνια υπήρχε η κοινωνική τάση η οποία πρόσταζε αλόγιστα έξοδα για φαγητό , για ένδυση , για διασκέδαση καθώς και τη προσφορά πλουσιοπάροχων δώρων προς τα αγαπημένα μας πρόσωπα(γονείς, φίλοι , σύντροφοι , σύζυγοι και παιδιά ) ως ένδειξη αγάπης και τρυφερότητας προς εκείνους .Δυστυχώς όμως η οικονομική κατάσταση της χώρας μας τον τελευταίο χρονικό διάστημα απαιτεί την αλλαγή αυτής της καθιερωμένης συνήθειας.

Ο μέσος Έλληνας καλείται να μεταβάλλει τις παλαιότερες θεωρήσεις και πεποιθήσεις του και να προσαρμοστεί στη νέα κοινωνική πραγματικότητα . Η νέα αυτή προσαρμογή σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να δημιουργήσει έντονο άγχος και πίεση με αποτέλεσμα να βιώσουν συναισθήματα φόβου , απογοήτευσης , απόγνωσης , μελαγχολίας , λύπης , αναξιότητας ,ντροπής και ενοχής που δε θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον παλαιότερο τρόπο ζωής τους . Το άγχος αυτό μπορεί να τους οδηγήσει στην απομόνωση από το κοινωνικό και το οικογενειακό τους περιβάλλον και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην απολαύσουν τις χαρούμενες γιορτινές μέρες που πλησιάζουν .

Το άγχος της οικονομικής κρίσης είναι εντονότερο για τους γονείς διότι φέτος θα δυσκολευτούν να προσφέρουν στα παιδιά τους φανταχτερά και ακριβά παιχνίδια που εκείνα ποθούν . Οι γονείς μη μπορώντας να προσφέρουν άφθονα υλικά αγαθά στα παιδιά τους αισθάνονται συναισθηματικά ευάλωτοι και δεν επιθυμούν εκείνα να αντικρίσουν αυτή την πλευρά τους . Οι γονείς θα χρειαστεί να απαλλαχθούν από το αίσθημα του φόβου και της ντροπής που μπορεί να βιώνουν και μιλήσουν στα παιδιά τους με ειλικρίνεια για την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας και να τους εξηγήσουν ότι φέτος θα τους αγοράσουν δώρα τα όποια θα είναι ανάλογη με την οικονομική τους δυνατότητα . Ας παραμερίσουν αυτές τις γιορτινές μέρες τις καθημερινές τους έγνοιες και να οπλιστούν με ψυχική δύναμη προσφέροντας χαρά στα παιδιά τους.. Τα παιδιά μεγαλώνοντας θα αναπολούν και θα νοσταλγούν τις χαρούμενες , γλυκές και ξέγνοιαστες στιγμές γύρω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο με την οικογένεια τους και όχι τα ακριβά δώρα που τους πρόσφεραν .

Η νέα αυτή οικονομική κατάσταση της χώρας μας ας αποτελέσει μια καλή ευκαιρία να δούμε τα Χριστούγεννα υπό ένα διαφορετικό πρίσμα . Τις τελευταίες δεκαετίες τα Χριστούγεννα αποτελούσαν μια καταναλωτική μανία αψηφώντας το πραγματικό νόημα που είναι η αγάπη και η προσφορά προς το συνάνθρωπο μας . Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει σχεδόν ολόκληρος ο πλανήτης προσφέρουν τη δυνατότητα να εκτιμήσουμε την απλότητα της γιορτινής ατμόσφαιρας και να συσφίξουμε τους οικογενειακούς , φιλικούς και κοινωνικούς μας δεσμούς οι οποίοι είτε είχαν χαλαρώσει είτε τους είχαμε απαξιώσει είτε τους είχαμε τοποθετήσει στο περιθώριο . Φέτος μπορούμε να προσφέρουμε στα αγαπημένα πρόσωπα μικρά και ουσιαστικά δώρα που δεν έχουν μεγάλο κόστος, είτε μπορούμε να κατασκευάσουμε εμείς κάποια που θεωρούμε ότι θα τους χαροποιήσουν . Σε περίπτωση που τελικά δεν καταφέρουμε να τους προσφέρουμε έστω και ένα μικρό δώρο δε θα χρειάζεται να απελπιζόμαστε και να στενοχωριόμαστε διότι εκείνοι μας αγαπάνε γι’ αυτό το οποίο είμαστε και όχι αυτό το οποίο τους προσφέρουμε. Τέλος ας μη ξεχνάμε ότι το πολυτιμότερο δώρο που δεν κοστίζει είναι ένα γλυκό φιλί, μια ζεστή αγκαλιά ένα τρυφερό χάδι, ένα μελιστάλαχτο «σ ’αγαπώ».

ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΝΤΕΚΟΒΑ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ


Διαβάστε περισσότερα άρθρα...




    Στην κορυφή