Η παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου του μαστού


Σε μεγάλη επιδημιολογική έρευνα που έγινε από το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Γραφείο Επιδημιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το Τμήμα Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Harvard και το Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας, προέκυψαν ισχυρές ενδείξεις ότι η προσήλωση στην παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Ο μετεμμηνοπαυσιακός καρκίνος του μαστού είναι πολύ συχνότερος από τον προεμμηνοπαυσιακό και ενδεχομένως επηρεάζεται περισσότερο από εξωγενείς παράγοντες συγκριτικά με τον καρκίνο του μαστού που εμφανίζεται πριν την εμμηνόπαυση και έχει συχνά γενετική βάση.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΠΙΚ και βασίστηκε στην παρακολούθηση επί σχεδόν 10 έτη 14.800 γυναικών ανά την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων διαπιστώθηκαν 240 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού.

Η έρευνα υποστηρίχθηκε από το Υπουργείο Υγείας και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υπογράφεται από τους Αντωνία Τριχοπούλου, Χριστίνα Μπάμια, Παγώνα Λάγιου και Δημήτριο Τριχόπουλο και δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.

    Στην κορυφή