Η παραδοσιακή Ελληνική διατροφή, σύμμαχος στην πρόληψη των οφθαλμικών παθήσεων


Η διατροφή συνδέεται στενά με την υγεία των οφθαλμών. Δεν είναι τυχαίο πως η πρώτη αιτία τύφλωσης στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι η υποβιταμίνωση Α, με περισσότερα από 20.000 άτομα να τυφλώνονται ετησίως λόγω κακής διατροφής. Δεύτερη αιτία στην πρόκληση της τύφλωσης παγκοσμίως είναι το γλαύκωμα, με τους πάσχοντες ασθενείς να εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C και αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος σε σύγκριση με άτομα χωρίς γλαύκωμα. Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, παρουσιάζεται σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη και ευθύνεται για το 15%-17% της απώλειας όρασης στις ανεπτυγμένες χώρες.

Τα παραπάνω στοιχεία θα αναπτύξει ο Ομότιμος Καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Αντώνης Καφάτος, από το βήμα του 3ου Διαπανεπιστημιακού Οφθαλμολογικού Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη, 24, 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2010, στο ξενοδοχείο Thraki Palace. «Στόχος της διάλεξής μου είναι να αναδείξω την ουσιαστική συμβολή της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής- με μοναδικό λιπαρό το ελαιόλαδο, με τουλάχιστον 500g λαχανικών και 4-5 φρούτα ημερησίως, καθώς και 3-4 γεύματα θαλασσινών και ψαριών την εβδομάδα- στην πρόληψη των σημαντικότερων οφθαλμικών παθήσεων και χρόνιων νοσημάτων. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που λαμβάνουμε μέσω της τροφής προστατεύουν από την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και προλαμβάνουν την εμφάνιση καταρράκτη. Τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση στους δακρυγόνους αδένες», συμπληρώνει ο κ. Καφάτος.

Η φετινή διοργάνωση συγκεντρώνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από κάθε άλλη καθώς για πρώτη φορά όλες οι Πανεπιστημιακές Οφθαλμολογικές Κλινικές της χώρας ενώνουν τις δυνάμεις τους και συνεργάζονται στη διοργάνωση του παρόντος Συνεδρίου.

Ειδικά φέτος έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν στο Συνέδριο διακεκριμένοι Πανεπιστημιακοί και ειδικοί επιστήμονες από όλη την Ευρώπη, υποστηρίζοντας με την παρουσία τους την προσπάθεια του Καθηγητή Οφθαλμολογίας Δ.Π.Θ., κ. Βασίλη Κοζομπόλη, να καθιερώσει το συνέδριο ως ετήσιο σημείο συνάντησης και συζήτησης των εξελίξεων στη διάγνωση και τη θεραπεία των οφθαλμικών παθήσεων. «Το Συνέδριο δίνει την ευκαιρία στους νέους οφθαλμιάτρους να γίνουν κοινωνοί της σύγχρονης γνώσης και παράλληλα τους προσφέρει το βήμα να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των δικών τους ερευνητικών προσεγγίσεων», υπογραμμίζει ο κ. Κοζομπόλης.

Στην τριήμερη διάρκεια του Συνεδρίου θα αναπτυχθούν τα παρακάτω ειδικότερα θέματα:


1. Διαθλαστική Χειρουργική

2. Γλαύκωμα

3. Μεταμοσχεύσεις

4. Anti-VGF Θεραπείες

5. Έρευνα- Εκπαίδευση






    Στην κορυφή