H επίδραση του Άγιου Βασίλη στη ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών


Εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρη την υφήλιο κάθε χρόνο προσμένουν με ανυπομονησία τον ερχομό των Χριστουγέννων και προπαντός του χαμογελαστού ασπρομάλλη γέροντα με την κόκκινη στολή, τον Αγ. Βασίλη .


Ο Αγ. Βασίλης για τα παιδιά είναι ένα καλοκάγαθο αλλά και ταυτόχρονα μυστηριώδη πρόσωπο που ζει στο βόρειο πόλο μαζί με τους μικρούς του βοηθούς τα ξωτικά , και κάθε χρόνο γεμίζει το σάκο του με δώρα και τα μοιράζει σ’ όλα τα παιδιά του κόσμου χωρίς κοινωνικό-οικονομικές φυλετικές και θρησκευτικές διακρίσεις.

Ο μύθος του Αγ. Βασίλη ιδίως στα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη.

Στην προσχολική ηλικία τα παιδιά έχουν ανάγκη να πιστέψουν σε μύθους, σύμβολα και μαγικούς ήρωες για να μπορέσουν να κατανοήσουν κάποιες αφηρημένες έννοιες που η γνωστική τους ανάπτυξη δεν τους το επιτρέπει .

Όπως μέσα από τον φανταστικό κόσμο του παραμυθιού τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας λαμβάνουν διαφόρων ειδών διδάγματα έτσι και μέσα από το μύθο του Αγ. Βασίλη διδάσκονται κάποιες ύψιστες αρετές , αξίες και αρχές όπως τη γενναιοδωρία , την ειρήνη, την ανιδιοτελή αγάπη, την ελπίδα , τη θαλπωρή , την αθωότητα και προπαντός τη προσφορά προς τον συνάνθρωπο μας κ.α .

Τα παιδιά της σχολικής ηλικίας (6-7 χρονών και άνω )έχουν αναπτυγμένη κρίση και διαθέτουν πλέον την ικανότητα να διακρίνουν το μύθο από την πραγματικότητα .

Σ’ αυτή την ηλικία τα παιδιά υποψιάζονται ότι ο Αγ. Βασίλης δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο και γι’ αυτό το λόγο αρχίζουν να θέτουν διάφορες ερωτήσεις στους γονείς τους .

Σε τέτοιες περιπτώσεις οι γονείς θα χρειαστεί να απαντήσουν στις ερωτήσεις τους με ειλικρίνεια χωρίς περιστροφές .
Για μερικά παιδιά αυτή η ανακάλυψη συνοδεύεται με συναισθήματα θλίψης και απογοήτευσης όμως παρόλα αυτά δεν το αντιμετωπίζουν τραυματικά και έχουν τη δυνατότητα να το επεξεργαστούν θετικά.

Άλλα παιδιά το αντιμετωπίζουν με υπερηφάνεια και χαρά διότι θεωρούν ότι μ’ αυτό τον τρόπο μεγαλώνουν και εισέρχονται στον κόσμο των ενηλίκων.

Οι γονείς θα μπορούσαν να διδάξουν στα παιδιά τους με βιωματικό τρόπο τις αρχές και τις αξίες που αντιπροσωπεύει ο Αγ. Βασίλης παροτρύνοντας τους να βοηθήσουν κάποια άπορα παιδιά προσφέροντας τους ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια που πλέον τους είναι άχρηστα ή να δώσουν ένα μικρό ποσό από το χαρτζιλίκι τους ή να επισκέπτονταν κάποιο ίδρυμα με εγκαταλελειμμένα παιδιά .

Οι γονείς μ’ αυτό τον τρόπο θα μεταφέρουν στα παιδιά τους το μήνυμα ότι το πνεύμα των Χριστουγέννων δε κρύβεται στα ακριβά δώρα αλλά στην συναισθηματική και υλική προσφορά προς στον συνάνθρωπο μας .

ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΝΤΕΚΟΒΑ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ




    Στην κορυφή