Η διακοπή της κύησης (έκτρωση - άμβλωση) απειλεί τη σεξουαλική ζωή και την γονιμότητα μιας γυναίκας;


Η διακοπή της κύησης είναι μία διαδικασία, η οποία επηρεάζει αρνητικά τη ψυχολογία της γυναίκας. Τα συναισθήματα που μπορεί να προκαλέσει το γεγονός αυτό, συχνά επηρεάζουν όχι μόνο τη σεξουαλική της ζωή, αλλά κάποιες φορές οδηγούν και σε ψυχοσωματικές ασθένειες ή ψυχιατρικά προβλήματα.

Έρευνες έχουν δείξει, ότι γυναίκες που έχουν κάνει έκτρωση υποφέρουν από μετατραυματική αγχώδη διαταραχή, καθώς βιώνουν την διακοπή της κύησης ως ένα τραυματικό γεγονός. Πολλές, ωθούνται σε ανεπιθύμητη έκτρωση από συζύγους, φίλους, γονείς ή άλλους. Άλλες γυναίκες, ανεξάρτητα από το πόσο πιεστικές είναι οι αιτίες για τις οποίες επιδιώκουν να διακόψουν την κύηση, βιώνουν το γεγονός αυτό ως βίαιη θανάτωση του ίδιου τους του παιδιού.

Η επιρροή της άμβλωσης στη σεξουαλική ζωή της γυναίκας είναι επίσης σημαντική. Μια εγκυμοσύνη προκαλεί αναστάτωση στις ορμόνες και το ίδιο συμβαίνει και όταν αυτή διακοπεί βίαια. Η ψυχολογία της γυναίκας επηρεάζεται και έτσι δεν αισθάνεται επιθυμία να κάνει σεξ με το σύντροφό της. Το πόσο γρήγορα θα επανέλθει η επιθυμία της εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μερικοί από τους οποίους είναι η γενικότερη ψυχολογική της κατάσταση αλλά και το ενοχικό συναίσθημα που είναι πιθανό να αισθάνεται καθώς είναι σύνηθες για μια γυναίκα να μετανιώνει για την πράξη αυτή.

Η διακοπή της εγκυμοσύνης είναι μια δυσάρεστη εμπειρία για κάθε γυναίκα. Η ύπαρξη υποστήριξης από το περιβάλλον της μπορεί να τη βοηθήσει να ξεπεράσει τους φόβους και τις ανησυχίες της, να βρει τη χαμένη της σεξουαλικότητα και να επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής της.


Από το βιβλίο 100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ… ΚΑΙ 10 ΓΙΑ ΜΑΣ
Υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής υγείας




    Στην κορυφή