Η αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας με σύστημα υπέρηχων, ανώδυνα και αποτελεσματικά με την εφαρμογή της νέας τεχνολογίας στη χειρουργική


Η αιμορροϊδοπάθεια μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής και το «ευ ζείν» αυτών που πάσχουν από την ενοχλητική παρουσία των αιμορροϊδων. Ο ένας στους τρεις ανθρώπους του πληθυσμού της γης θα ταλαιπωρηθεί κάποια στιγμή από αυτό το βασανιστικό πρόβλημα Επειδή η νόσος αυτή αφορά μία περιοχή του σώματος για την οποία το ευρύ κοινό πολλές φορές νοιώθει άβολα να συζητήσει ή και να ενδιαφερθεί σοβαρά ο ασθενής με αιμορροΐδες φθάνει στον ιατρό αργά, με προχωρημένα ενοχλήματα, χωρίς σωστή διάγνωση και, κάποιες φορές, με ελλιπή θεραπεία. . Στις κοινωνίες με το λεγόμενο «δυτικό» τρόπο ζωής, ο άστατος τρόπος διατροφής, η κρεατοφαγία, η καθιστική ζωή, η ελαττωμένη άσκηση και το καθημερινό άγχος συμβάλλει στην έξαρση της δυσκοιλιότητας, που οδηγεί στην εμφάνιση αιμορροϊδοπάθειας στα άτομα που έχουν κάποια προδιάθεση. Ο κνησμός (φαγούρα) στην περιπρωκτική περιοχή, η αιμορραγία κατά τη διάρκεια ή μετά από τις κενώσεις, ο πόνος και η δυσανεξία που επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες αποτελούν συμπτώματα της αιμορροϊδικής νόσου. Οποιοδήποτε σύμπτωμα ή ενόχλημα στην περιοχή του πρωκτού πρέπει να κάνει τον οποιονδήποτε να αναζητά ιατρική βοήθεια χωρίς φόβους ή αναστολές.

Η αρχική θεραπεία των αιμορροίδων είναι συντηρητική. Το πιο σημαντικό είναι η καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Η αύξηση των φυτικών ινών και του νερού στην διατροφή και η χρήση μαλακτικών των κοπράνων βοηθούν σημαντικά. Η κατάχρηση τοπικών πρωκτικών αλοιφών, παρά την παροδική βελτίωση, μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες μορφές περιπρωκτικής δερματίτιδας.

Όταν οι αιμορροΐδες επιμένουν, παρά τη συντηρητική αγωγή, όταν είναι διογκωμένες και δεν ξαναμπαίνουν μέσα, ιδιαίτερα όμως όταν αιμορραγούν τότε απαιτείται κάποια επεμβατική μέθοδος.

Η πληρέστερη κατανόηση της αιτιοπαθογένειας της αιμορροϊδικής νόσου από τους σύγχρονους χειρουργούς οδήγησαν στην ανάπτυξη μοντέρνων, λιγότερο ακρωτηριαστικών και περισσότερο αναίμακτων μεθόδων για την οριστική αντιμετώπιση των αιμορροϊδων. Η γνώση της ανατομίας των αιμορροϊδικών αγγείων και η έντονη ανάπτυξη της τεχνολογίας των υπερήχων τις τελευταίες δεκαετίες, πρόσφεραν τη βάση για την ανάπτυξη μιας πρωτοποριακής ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου με άριστα αποτελέσματα και μηδαμινό μετεγχειρητικό πόνο.

Η καθοδηγούμενη με υπέρηχο απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών είναι μια μοντέρνα, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος για την ανώδυνη αντιμετώπιση των αιμορροϊδων. Ένα ειδικό πρωκτοσκοπικό εργαλείο εντοπίζει τις αιμορροϊδικές αρτηρίες με τη βοήθεια του ενσωματωμένου υπερήχου Doppler. Οι ήδη εντοπισμένες αρτηρίες απολινώνονται με τη βοήθεια ειδικών ραμμάτων και, έτσι διακόπτεται η κυκλοφορία του αίματος, οι αιμορροϊδες παύουν να τροφοδοτούνται, ατροφούν και συρρικνώνονται. Δεν απαιτείται τομή στο δέρμα ή στο βλεννογόνο του πρωκτού με νυστέρι ή με άλλο εργαλείο κοπής (π.χ. laser). H χρήση γενικής αναισθησίας δεν είναι απαραίτητη. Ο μέσος χρόνος ολοκλήρωσης της επέμβασης είναι περίπου μισή ώρα. Ο πόνος είναι ελάχιστος ή και ανύπαρκτος μετά το χειρουργείο. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια ημέρα και στις καθημερινές του ασχολίες την επομένη. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα ή φαρμακευτική αγωγή προ- και μετεγχειρητικά. Ειδικά για αιμορροϊδες που αιμορραγούν τα αποτελέσματα είναι άμεσα. Πέραν όμως των συμπτωματικών και αιμορραγούσων αιμορροϊδων η μέθοδος με υπερήχους ενδείκνυται και για όλους τους βαθμούς αιμορροϊδων που προκαλούν προβλήματα. Η μέθοδος έχει ήδη εφαρμοστεί στην Ευρώπη και στην Αμερική και έχει ανακουφίσει χιλιάδες αιμορροϊδοπαθείς.

Ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος (www.axiarchos.gr), μαζί με τη χειρουργική του ομάδα εφαρμόζει την πρωτοποριακή μέθοδο στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών στην Κλινική Περιστερίου.

Αν και η χειρουργική αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας έχει δυσφημιστεί σαν πολύ επώδυνη για τον ασθενή, η προσεκτική εφαρμογή νέων μεθόδων από εξειδικευμένο χειρουργό, προσφέρει άριστα και μόνιμα θεραπευτικά αποτελέσματα, με γρήγορη επάνοδο του ασθενούς στην καθημερινή του ζωή και, το πιο σημαντικό, χωρίς τη βασανιστική παρουσία των αιμορροϊδων.


Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
Γενικός Χειρουργός
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διευθυντής Χειουργικής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου
www.axiarchos.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή