Η αξονική τομογραφία ''σώζει'' τους καπνιστές


Η εξέταση των πνευμόνων των καπνιστών με αξονική τομογραφία αντί της κοινής ακτινογραφίας επιτρέπει τη μείωση κατά 20% της θνησιμότητας από το καρκίνο των πνευμόνων, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα. Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η ελικοειδής τομογραφία επιτρέπει αποτελεσματικότερο εντοπισμό μικρών όγκων σε πρώιμο στάδιο από ό,τι η κοινή ακτινογραφία. "Αλλά ποτέ δεν είχε αποδειχθεί ότι η διαδικασία αυτή έχει αποτέλεσμα ως προς τη θνησιμότητα που οφείλεται στον καρκίνο των πνευμόνων", όπως εξήγησε ο Χάρολντ Βάρμους, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο.

Η ελικοειδής τομογραφία επιτρέπει δισδιάστατη ή τρισδιάστατη απεικόνιση του θώρακα με τη βοήθεια ενός σαρωτή με δέσμη ακτίνων Χ. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, που ονομάσθηκε National Lung Screening Trial, είναι αποτέλεσμα της έρευνας επί 50.000 καπνιστές και πρώην καπνιστές 55 έως 74 ετών σε ολόκληρες τις ΗΠΑ. Κατά μέσο όρο, οι καπνιστές κάπνιζαν ένα πακέτο τσιγάρα ημερησίως για διάστημα 30 ετών.

Είτε συνέχιζαν να είναι καπνιστές ή είχαν σταματήσει κατά τη διάρκεια των 15 ετών που προηγήθηκαν της έρευνας.
Επελέγησαν στην τύχη για να υποβληθούν σε ετήσια εξέταση επί τριετία, είτε με τομογραφία είτε με απλή ακτινογραφία. Στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν επί πέντε χρόνια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στην ομάδα των ασθενών που είχαν υποβληθεί σε αξονική τομογραφία η θνησιμότητα ήταν 20% χαμηλότερη σε σχέση με την ομάδα που υποβλήθηκε σε ακτινογραφία. Τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα της έρευνας επιτρέπουν "να σωθούν πολλές ζωές", ο Χάρολντ Βάρμους εξήγησε ότι οι εξετάσεις αυτές δεν λειτουργούν προληπτικά για τον καρκίνο των πνευμόνων.

Πηγή ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ online



    Στην κορυφή