Η ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ


Η υπερωριακή εργασία επιδεινώνει σοβαρά την υγεία των εργαζομένων, καθώς οδηγεί σε παχυσαρκία, υπερβολικό κάπνισμα και κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και μειώνει τις διανοητικές και κινητικές ικανότητες, προειδοποίησε η διευθύντρια του Κροατικού Ινστιτούτου για την Προστασία και την Ασφάλεια στην Εργασία, Μαρία Ζάβαλιτς.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα έρευνας που διενεργήθηκε σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις ΗΠΑ και στον Καναδά, η κ. Ζάβαλιτς τόνισε ότι αποδεικνύεται πως οι άνθρωποι που εργάζονται περισσότερο από 50 ώρες την εβδομάδα, είναι πιο επιρρεπείς στην παχυσαρκία, στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και καπνίζουν πολύ περισσότερο από τους εργαζόμενους με κανονικό εργασιακό ωράριο, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.

Οι εργαζόμενοι που εργάζονται υπερωριακά εμφανίζουν συχνότερα διαβήτη, είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο υπέρτασης ή καρδιακής προσβολής και υποφέρουν από τραυματισμούς στη δουλειά, ανέφερε η κ. Ζάβαλιτς, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Ζάγκρεμπ, με αφορμή την 28η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία.

Λόγω της υπερωριακής εργασίας πλήττονται όλοι - οι εργοδότες που έχουν αυξημένα έξοδα εξαιτίας τραυματισμών στην εργασία, αλλά και η αποτελεσματικότητα των εργαζομένων που εργάζονται 11 ώρες δεν είναι ίδια με εκείνων που εργάζονται οκτάωρο. Το 2011, στην Κροατία 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας, σύμφωνα με το Κροατικό Ινστιτούτο Προστασίας και Ασφάλειας στην εργασία. Τα συνδικάτα εργαζομένων υποστηρίζουν ότι τα ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν για το 2011, 29 θανάτους που σχετίζονται με την εργασία.

Πριν από τρία-τέσσερα χρόνια, ετησίως καταγράφονταν στη χώρα 20.000-23.000 τραυματισμοί που σχετίζονται με την εργασία. Το 2011, ο αριθμός των τραυματισμών που συνδέονται με την εργασία μειώθηκε στις 13.817. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Ένωσης Ανεξάρτητων Συνδικάτων Κροατίας (SSSH), Μλάντεν Νόβοσελ, οι αυστηρότεροι κανονισμοί έχουν οδηγήσει σε μείωση τραυματισμών στην εργασία.

Θα ήταν λογικό σε περίοδο κρίσης να μειώνονται οι ώρες εργασίας, αλλά συμβαίνει το αντίθετο - οι εργοδότες απολύουν εργαζόμενους και οι υπόλοιποι πρέπει να εργάζονται περισσότερο, τόνισε ο πρόεδρος του συντονιστικού οργάνου της SSSH για την προστασία της εργασίας, Λιούμπομιρ Πίνταριτς.

Οι επιπλέον ώρες εργασίας δεν πληρώνονται ή πληρώνονται «στο χέρι», με αποτέλεσμα η υπερωριακή εργασία να εισέρχεται στη ζώνη της γκρίζας οικονομίας, σημείωσε ο κ. Πίνταριτς.

Πηγή Real.gr

    Στην κορυφή