Η ΒΙΟΨΙΑ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ


Η βιοψία σε ένα μόνο τμήμα κάποιου καρκινικού όγκου πιθανότατα δεν αποκαλύπτει ολόκληρη τη γενετική ταυτότητά του, σύμφωνα με νέα μελέτη ειδικών από το Cancer Research UK.

Η πρώτη αναλυτική μελέτη των γενετικών διαφορών

Οι ερευνητές διεξήγαγαν την πρώτη αναλυτική μελέτη σχετικά με τις γενετικές διαφορές που εμφανίζουν διαφορετικές περιοχές του ίδιου όγκου με χρήση δειγμάτων όγκων του νεφρού. Τα δείγματα δωρίστηκαν από ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του νεφρού οι οποίοι υποβάλλονταν σε θεραπεία στο νοσοκομείο Royal Marsden του Λονδίνου.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι περίπου τα δύο τρία των γενετικών μεταλλάξεων που εντοπίζονταν σε ένα δείγμα του όγκου δεν εμφανίζονταν σε βιοψίες άλλων τμημάτων του ίδιου όγκου, όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση «New England Journal of Medicine». Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ακόμη και δείγματα που είχαν ληφθεί από δύο διπλανά σημεία του ίδιου όγκου δεν ήταν ταυτόσημα από γενετικής απόψεως.

Οπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Τσαρλς Σουάντον από το Ερευνητικό Ινστιτούτο του Λονδίνου που ανήκει στο Cancer Research UK και το Ινστιτούτο για τον Καρκίνο του University College του Λονδίνου «τα νέα στοιχεία αποκαλύπτουν εκπληκτική γενετική ποικιλομορφία μεταξύ διαφορετικών τμημάτων του ίδιου όγκου. Είναι χαρακτηριστικό ότι εντοπίσαμε σε γενετικό επίπεδο περισσότερες διαφορές μεταξύ βιοψιών του ίδιου όγκου παρά ομοιότητες».

Σε αναζήτηση των κοινών μεταλλάξεων

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σουάντον το επόμενο βήμα για τους επιστήμονες είναι να κατανοήσουν τι είναι αυτό που οδηγεί σε αυτή την ποικιλομορφία και να εντοπίσουν μεταλλάξεις που είναι κοινές σε όλα τα τμήματα ενός όγκου.

Τα νέα ευρήματα πιθανώς εξηγούν γιατί ακόμη και οι εξατομικευμένες θεραπείες για τον καρκίνο οι οποίες βασίζονται σε βιοδείκτες που έχουν εντοπιστεί μέσω ανάλυσης βιοψιών δεν είναι πάντοτες επιτυχείς.

Ογκοι όπως… δέντρα

Ο καθηγητής τόνισε ότι τα νέα ευρήματα δεν προκαλούν έκπληξη αλλά βοηθούν στο να εξηγηθεί το γιατί οι καρκίνοι είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν όταν έχουν πλέον εξαπλωθεί. Όπως είπε, καθώς οι καρκίνοι αναπτύσσονται, προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες ακολουθώντας τις «δαρβινικές αρχές» της εξέλιξης. «Πρέπει να σκεφτούμε τους όγκους σαν δέντρα με κοινές μεταλλάξεις στον κορμό. Οσο όμως τα κλαδιά των δέντρων αυτών μεγαλώνουν τόσο περισσότερη γενετική ποικιλομορφία εμφανίζουν».

Ο δρ Σουάντον κατέληξε τονίζοντας ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου προτού αυτός κάνει μεταστάσεις καθώς και την ανάγκη στόχευσης των κοινών μεταλλάξεων που παρουσιάζονται στον «κορμό» των καρκινικών όγκων.

Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ
    Στην κορυφή