Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΣΤΗΝ "ΜΑΧΗ" ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ


Κάθε λεπτό που περνάει σε όλο τον πλανήτη εκατοντάδες άνθρωποι περνούν το κατώφλι του θανάτου εξ αιτίας του καπνίσματος. Το κάπνισμα μπορεί στην ημέρες μας να αποτελεί τρόπο ζωής, όμως η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι αποτελεί τρόπο…θανάτου!Τα παραπάνω επισημαίνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος όπως εχει οριστεί η 31η Μαΐου και προσθέτει:

Ο φαρμακοποιός μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια ενός καπνιστή να κόψει μια για πάντα αυτή τη βλαβερή συνήθεια. Με την καθημερινή επαφή που έχει με τον «ασθενή» με την αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται, μπορεί να τον στηρίξει παρέχοντας του σημαντικά βοηθητικά σκευάσματα εφόσον φυσικά και εκείνος θέλει αποφασιστικά να κόψει το τσιγάρο.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ
Ο φαρμακοποιός μπορεί
1. Να ενημερώσει τον καπνιστή του για τα νοσήματα που είναι υπαίτιο το κάπνισμα, για τα κέρδη από την διακοπή του, καθώς και για την προσφορά των ιατρείων διακοπής καπνίσματος.
2. Να προτείνει στους καπνιστές να συζητήσουν με τον γιατρό τους για την φαρμακευτική αγωγή που θα βοηθήσει περισσότερο αυτούς που είναι αποφασισμένοι να προσπαθήσουν για την διακοπή.
3. Κατά την διάρκειας της διακοπής του καπνίσματος ο ασθενής μπορεί και πρέπει να συζητά με τον φαρμακοποιό του την πορεία αυτής της προσπάθειας.
4. Οι συμβουλές είναι σημαντικές καθώς αλλάζει και η δίαιτα, αφού η νικοτίνη επηρεάζει τον μεταβολισμό. Πολλοί καπνιστές τρώνε περισσότερο μετά τη διακοπή του καπνίσματος.
«Ο φαρμακοποιός είναι πάντα δίπλα στον πολίτη, τον ασφαλισμένο, στον ασθενή. Εμείς μπορούμε να συμβουλέψουμε τον καπνιστή να ξεκινήσει την προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος και να τον βοηθήσουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό» τονίζει ο Θόδωρος Αμπατζόγλου πρόεδρος του ΠΦΣ. «Όμως ότι και αν πούμε, ασφαλώς καθοριστικό ρόλο παίζει και η αποφασιστικότητα που θα δείξει ο ίδιος ο καπνιστής. Ο οποίος πρέπει να κατανοήσει ότι κόβοντας το τσιγάρο ουσιαστικά διεκδικεί έναν διαφορετικό τρόπο προσωπικής, οικογενειακής και κοινωνικής ζωής και ένα καλύτερο μέλλον για τον ίδιο και την οικογένεια του»


AΛΛΗ ΜΙΑ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας E.QUI.PP (European Quitting:Progress and Pathways) η οποία κατέγραψε την πρόοδο των Ευρωπαϊκών χωρών στην καταπολέμηση του καπνίσματος, η έκθεση για την Ελλάδα, έδειξε πως
1. Κατέχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό καπνιστών από όλα τα μέλη του ΟΟΣΑ (35% των ενηλίκων)
2. Οι ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα σκοτώνουν περίπου 20.000 τον χρόνο.
3. Πάνω από το 50% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το κράτος πρέπει να διαθέσει περισσότερους πόρους για θεραπείες διακοπής καπνίσματος και υπηρεσίες υποστήριξης των καπνιστών που θέλουν να το διακόψουν
4. Το 47% εκτιμά ότι πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος
5. Το 34% του κοινού πιστεύει ότι οι επαγγελματίες Υγείας πρέπει να αποκτήσουν περισσότερη εκπαίδευση σε θέματα διακοπής του καπνίσματος.



Τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος Χρόνος από τη διακοπή Ευεργετικές αλλαγές που συμβαίνουν στην υγεία
20 λεπτά
Η αρτηριακή πίεση και η καρδιακή ανεπάρκεια επιστρέφουν σε φυσιολογικά επίπεδα. 8 ώρες Τα επίπεδα νικοτίνης και μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα μειώνονται στο μισό, ενώ τα επίπεδα οξυγόνου επιστρέφουν σε φυσιολογικά επίπεδα.
24 ώρες Το μονοξείδιο του άνθρακα αποβάλλεται από το σώμα. Οι πνεύμονες αρχίζουν να αποβάλλουν τη βλέννη και άλλα υπολείμματα του καπνίσματος. 48 ώρες Δεν υπάρχει πλέον νικοτίνη στο σώμα. Η γεύση και η όσφρηση βελτιώνονται σημαντικά.
72 ώρες Η αναπνοή γίνεται πιο εύκολη καθώς οι βρόγχοι χαλαρώνουν και αυξάνονται τα επίπεδα ενέργειας.
2-12 εβδομάδες Βελτιώνεται η κυκλοφορία. 3-9 μήνες Βελτιώνεται ο βήχας, η δύσπνοια και τα αναπνευστικά συμπτώματα, καθώς η πνευμονική λειτουργία αυξάνεται έως και 10%.
5 χρόνια Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής μειώνεται στο μισό του κινδύνου που διατρέχει ένας καπνιστής. 10 χρόνια Ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται στο μισό του κινδύνου που διατρέχει ένας καπνιστής.
Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής μειώνεται στα ίδια επίπεδα με αυτόν του μη καπνιστή.

Επιπλέον, ένας καπνιστής που διακόπτει το κάπνισμα:
• Αισθάνεται τη γενική εικόνα του δέρματός του πολύ βελτιωμένη και καλύτερη την ποιότητα των μαλλιών του.
• Νοιώθει δραστήριος.
• Έχει δροσερότερη αναπνοή, ενώ εξαφανίζονται οι οσμές από τα ρούχα και το περιβάλλον του.
• Εφόσον είναι άντρας, θα βοηθηθεί στην πρόληψη της ανικανότητας και αν είναι γυναίκα θα βελτιώσει τις πιθανότητες να έχει φυσιολογική εγκυμοσύνη και να γεννήσει υγιές μωρό.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ
*Όταν σας πιάνει έντονη επιθυμία για τσιγάρο ή για φαγητό δοκιμάστε φρούτα ή λαχανικά για να μην υποκύψετε στον πειρασμό του τύπου «για σήμερα μόνο ένα τσιγαράκι» ή αφού δεν καπνίζω ας φάω τουλάχιστον ένα γλυκό.
*Απασχολείστε τα χέρια σας με κάτι άλλο εκτός απ το τσιγάρο, με ένα κομπολόϊ, λύστε ένα σταυρόλεξο ή ακόμη καλύτερα ασχοληθείτε με τα φυτά ή τον κήπο σας.
*Ασκηθείτε. Τόσο το ζωηρό περπάτημα όσο και η ήπια άθληση θα βοηθήσουν όχι μόνο στην εκτόνωση από το στρές που συχνά συνοδεύει την έλλειψη του τσιγάρου αλλά και στον έλεγχο του σωματικού βάρους.
*Αποφύγετε του καφέδες γιατί κάνουν πιο έντονη την έλλειψη νικοτίνης
*Πλένετε συχνά τα δόντια σας. Η επιθυμία για κάπνισμα μειώνεται όταν αισθάνεστε το στόμα σας καθαρό και μην ξεχνάτε πόσα θα ξοδεύατε το μήνα αν καπνίζατε 20 τσιγάρα την ημέρα

ΙΑΤΡΕΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
Στην γραμμή Υγείας 1142
Μπορείτε να απευθυνθείτε για να πληροφορηθείτε τα τηλέφωνα των νοσοκομείων όπου μπορεί να σας παρασχεθεί βοήθεια για να κόψετε το κάπνισμα.
Επίσης υπάρχει και το Ι.Κ.Π.Ι. (Κέντρο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής) 210 7222727.

Μπορείτε λοιπόν να επικοινωνήσετε με τα νοσοκομεία¨
Ευγενίδειο Θεραπευτήριο-Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΝΝΘΑ (Σωτηρία), ΝΙΜΙΤΣ, Πνευμονολογική Κλινική, ΠΓΝ Νίκαιας, ΚΑΤ, Σισμανόγλειο, Αμαλία Φλέμινγκ, 401 Γ.Σ.Ν.Α., Αττικό νοσοκομείο, Ευαγγελισμός, Θριάσειο, Αγιος Σάββας, ΙΑΣΩ GENERAL, Metropolitan Hospital, Ερυθρός Σταυρός, Ν.Ν.Α., Ευρωκλινική Αθηνών, Ασκληπιείο Βούλας, ΥΓΕΙΑ, 251 Γ.Ν.Α., Ιατρικό Π. Φαλήρου, Δημοτικά Ιατρεία Δήμου Καλλιθέας
Στη Θεσσαλονίκη
Αγ. Παύλος, ΓΠΝ Παπανικολάου, ΓΠΝ Παπαγεωργίου, ΑΧΕΠΑ
Στην Πάτρα
Π.Γ.Ν.Π. Πάτρας, Ν. Θώρακος Πατρών, Γ.Ν. Ρίου, Στην Κρήτη
Γ.Ν. Χανίων, Γ.Ν. Ρεθύμνου, Νοσοκομείο Ιεράπετρας, ΠΑΓΝΗ/Ηράκλειο, ΒΠΓΝΗ/Ηράκλειο
Ακόμη
Γ.Ν. Θηβών, Γ.Ν. Χαλκίδας, ΠΠΓΝ Λάρισας, Γ.Ν. Βόλου. Κ.Υ. Αλμυρού Μαγνησίας, Κ.Υ. Αργαλαστής, Κ.Υ. Βελεστίνο, Γ.Ν. Καρδίτσας, Γ.Ν. Καβάλας, Γ.Ν. Σερρών, Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, Γ.Ν. Κομοτηνής, Κ.Υ. Σουφλίου, Γ.Ν. Πύργου, Γ.Ν. Καλαμάτας, Γ.Ν. Ναυπλίου, Γ.Ν. Κεφαλλονιάς, Γ.Ν. Λειβαδιάς, Γ.Ν. Αμφισσας, Κ.Υ. Ιτέας, Γ.Ν. Χίου, Γ.Ν. Κέρκυρας



    Στην κορυφή