Η ΠΡΩΤΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΝΕΦΡΕΚΤΟΜΗΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Στο «Ιατρικό Κέντρο Αθηνών» πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία, η πρώτη Ρομποτική Νεφρεκτομή σε παιδί στην Ελλάδα, από τον Δρ. Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη Διευθυντή Γενικής Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής στο «Ιατρικό Κέντρο Αθηνών».
Για την πραγματοποίηση της επέμβασης προηγήθηκε ιατρικό συμβούλιο με τους συνεργάτες του Καθηγητή Παιδιατρικής κ. Θ.Καρπάθιου, τον Παιδοουρολόγο κ. Ζουπάνο, τον Παιδοκαρδιοχειρουργό κ. Φ.Μητρόπουλο, την Παιδοαναισθησιολόγο κα Π. Σταυροπούλου και τον Διευθυντή Χειρουργικής Δρ. Κ. Κωνσταντινίδη.

Η επέμβαση έγινε με χρήση του πλέον σύγχρονου ρομποτικού χειρουργικού συστήματος daVinci Si HD. Η ρομποτική αποτελεί εξέλιξη της κλασσικής λαπαροσκόπησης. Πλεονεκτεί έναντι της ανοιχτής χειρουργικής επέμβασης, διότι δεν απαιτεί μεγάλες τομές αλλά μόνο 3-4 μικρές τομές των πέντε χιλιοστών για την εισαγωγή των ενδοσκοπικών εργαλείων. Επίσης πλεονεκτεί έναντι της συμβατικής λαπαροσκόπησης χάρη στην τρισδιάστατη απεικόνιση και την ευχέρεια κινήσεων των ρομποτικών εργαλείων. Σε αυτές τις ελάχιστα τραυματικές επεμβάσεις (minimally invasive surgery) όπως αποκαλούνται, οι ασθενείς επιστρέφουν πολύ γρήγορα στο σπίτι τους, ακόμα και μετά από μεγάλες επεμβάσεις.

Ο μόλις επτά ετών ασθενής βγήκε από το νοσοκομείο λίγες μέρες μετά από την επέμβαση σε άριστη κατάσταση.

"Στον παιδιατρικό ασθενή τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής είναι ακόμα μεγαλύτερα", δηλώνει ο Δρ. Κ.Κωνσταντινίδης. "Χάρη στην ευλυγισία των ρομποτικών εργαλείων στο τελικό άκρο τους, η ρομποτική παρέχει τη μοναδική δυνατότητα να πραγματοποιηθούν λεπτοί χειρισμοί στο πιο στενό πεδίο με εξαιρετική άνεση και υψηλή ακρίβεια. Η επέμβαση είναι αναίμακτη και χωρίς ιδιαίτερο πόνο".

Στη συγκεκριμένη επέμβαση που είχε ως ένδειξη την κακοήθη δευτεροπαθή υπέρταση, λόγω συγγενούς στένωσης νεφρικής αρτηρίας, με αρτηριακή πίεση ώς 230 mm Hg, το παιδί κινδύνευε από επιπλοκές απειλητικές για τη ζωή του. Η ανάρρωση ήταν ταχύτατη και το πρόβλημα της υπέρτασης υποχώρησε εντελώς.

Η ομάδα Ρομποτικής Χειρουργικής του «Ιατρικού Κέντρου Αθηνών» είναι η πρώτη που εφήρμοσε τη ρομποτική χειρουργική στη χώρα μας από το 2006, με τα πρώτα προγράμματα Ρομποτικής Ουρολογίας, Γενικής Χειρουργικής, Γυναικολογίας, Παιδοχειρουργικής και πρόσφατα Ωτορινολαρυγγολογίας (Διαστοματική Επέμβαση TORS).


    Στην κορυφή