Η ΠΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ


Η καλή χοληστερίνη δεν είναι πια καλή όταν είναι υψηλή! Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα που έρχεται να ανατρέψει τα όσα πιστεύαμε μέχρι τώρα, ότι δηλαδή αυξάνοντας την καλή χοληστερίνη μπορούμε να αντιστρέψουμε τη βλάβη της κακής στο καρδιαγγειακό μας.

Ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι η αύξηση της καλής χοληστερίνης δεν συνδέεται με μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» συνέκρινε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ανάμεσα σε ανθρώπους που είχαν κληρονομήσει γονίδια που είναι γνωστά για την πρόκληση υψηλότερων επιπέδων καλής χοληστερίνης (HDL).

Αυτό κανονικά θα σήμαινε ότι τα συγκεκριμένα γονίδια θα τους θωράκιζαν από τη στεφανιαία νόσο. Ωστόσο, η παρατήρηση 50.000 ανθρώπων δεν έδειξε κάτι τέτοιο! Αυτό αφήνει να εννοηθεί ότι το καλύτερο που έχει να κάνει κάποιος που θέλει να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου είναι να μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης.

«Οι τρόποι για να αυξάνουμε την καλή χοληστερίνη μπορεί τελικά να μη μειώνουν τον κίνδυνο του εμφράγματος του μυοκαρδίου» δηλώνει ο δρ Σεκάρ Καθιρεσάν από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης που ήταν και ο επικεφαλής της έρευνας.

«Τα φάρμακα και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που αποσκοπούν στην αύξηση της καλής χοληστερίνης, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι μειώνουν και τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου» προσέθεσε.

Η χοληστερίνη HDL έχει χαρακτηριστεί καλή επειδή από κάποιες έρευνες είχε προκύψει ότι αποτελούσε θωράκιση απέναντι στα καρδιακά επεισόδια, αν και δεν είχε αποδειχθεί ο μηχανισμός με τον οποίο το κατάφερνε. Αυτό ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται από τη νέα έρευνα που έγινε σε μεγάλο πληθυσμιακό δείγμα.

«Είναι μια ενδιαφέρουσα μελέτη που έρχεται να ανατρέψει ό,τι πιστεύαμε για την καλή χοληστερίνη. Οπότε, πρωταρχικός μας σκοπός θα πρέπει να παραμένει η μείωση της κακής χοληστερίνης» επισημαίνει ο δρ Ανοπ Μίσρα, επικεφαλής του Κέντρου Εσωτερικής Παθολογίας του Νοσοκομείου Φόρτις στην Ινδία.


Πηγή Εspresso


    Στην κορυφή